Jørn Lehmann: Kvalitet i sygeplejeske-uddannelsen, tak

28. april 2014 Politik

Regionsrådsmedlem Jørn Lehmann, Socialdemokraterne, skriver:

Mandag afgiver Regionsrådet høringssvar i sagen om sygeplejeskolens fremtidige placering.

Artiklen fortsætter under annoncen

Debatten har desværre endnu en gang skadet forholdet mellem de to byer, Sønderborg og Aabenraa, hvilket har flyttet fokus for de fremadrettede udfordringer for kommende sygeplejersker.

Regionspolitiker Jørn Lehmann synes ikke, at sygeplejeske-uddannelsen skal bruges for at løfte pædagog- og socialrådgiveruddannelserne.

Regionspolitiker Jørn Lehmann synes ikke, at sygeplejeske-uddannelsen skal bruges for at løfte pædagog- og socialrådgiveruddannelserne.

Teknologien indgår allerede nu som et væsentlige element i sygeplejen, og det bliver bestemt ikke mindre. Det samme gælder forskning, hvori sygeplejen bliver væsentlige elementer. Der udvikles konstant ny medicin, nye behandlingsmetoder og nye metoder til at hindre smittespredning. Meget af dette foregår på internationalt plan og kræver derfor gode sproglige forudsætninger og forståelse for og indsigt i et internationalt forsknings- og arbejdsmiljø.

Debatten og den efterfølgende beslutning i UC Syds bestyrelse tyder desværre ikke på, at bestyrelsen har inddraget disse forhold i beslutningen. Det fremstår mere som om man kun har tænkt i et ganske traditionelt uddannelsesmiljø uden større visioner, når sygeplejeuddannelse skal placeres i sammenhæng med primært pædagog- og socialrådgiveruddannelsen.

Hvorledes disse uddannelser skal løfte sygeplejeuddannelsen er meget svært at få øje på. Jeg medgiver dog, at sygeplejeuddannelsen uden tvivl vil hæve uddannelsesmiljøet for de to andre uddannelser, især indenfor både sundhed og pleje.

Men sygeplejeuddannelsen står alene tilbage uden egentlig gevinst ved en fremtidig placering i det nævnte miljø. Ved en placering i et universitetsmiljø, der er baseret på forskning, internationalisering og især ingeniørmæssig uddannelse, vil sygeplejeuddannelsen kunne drage stor fordel af uddannelsesmiljøet. Man kan derfor med rette spørge, om bestyrelsen for UC Syd mangler visioner for sygeplejeuddannelsen og i stedet har større fokus på at udvikle pædagog- og socialrådgiveruddannelsen.

Et ærligt synspunkt, men det løfter rent faktisk ikke sygeplejeskolen ret meget.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk