Læserindlæg: Sygeplejeskole-flytning vil ramme Sønderborg hårdt

6. marts 2014 Politik

Regionsrådsmedlem Vibeke Syppli Enrum, Enhedslisten, skriver:

Det er desværre ikke så simpelt, som han gør det til – Bent Øxenberg Hansen (næstformand i UC Syddanmarks bestyrelse). I indlæg i pressen lægger han sig i selen for at forklare, at det for ham alene handler om uddannelse og intet andet, når han og den øvrige bestyrelse skal træffe beslutning om sygeplejerskeuddannelsen i Sønderborgs fremtidige placering.

Vibeke Syppli Enrum kæmper imod centralisering af sundhedsuddannelser.

Vibeke Syppli Enrum kæmper imod centralisering af sundhedsuddannelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som nævnt: Så simpelt er det altså ikke. Eller rettere: Så simpelt bør det ikke være. Andet end rationelle og interne overvejelser bør spille ind.
Vel er det korrekt, at denne og andre velfærdsuddannelser skal leve op til an række krav – så som praksisforandring, helhedssyn og dermed tværfaglighed. Men det er altså bare ikke specielt nye krav. Loven om det er fra 2007.
Selvfølgelig skal uddannelsens indhold og kvalitet være i fokus. Men det kan altså godt ske, uden at alt skal centraliseres – af hensyn til rationelle, økonomiske stordriftsfordele. Det er i tilsyneladende det sidste, der er blevet drivkraften for bestyrelser for uddannelsesinstitutioner, som er blevet selvejende institutioner. Det er et grundlæggende demokratisk problem, at det offentlige – dvs. politikerne – dermed er frataget helt afgørende beslutninger om, hvor f.eks. de enkelte uddannelser skal placeres.

Artiklen fortsætter under annoncen

  

Det er det offentlige, der betaler, men det er selvstændige bestyrelser for de selvejende institutioner, der beslutter placeringen. Dermed bliver der ikke taget regionale hensyn til, hvor uddannelser bør placeres. Det bliver de interne hensyn. Og det kan ramme sårbare områder hårdt – i dette tilfælde Sønderborg, hvor flere offentlige finansierede arbejdspladser er eller vil blive lukket.

Artiklen fortsætter under annoncen

  

Derfor bør der stilles andre krav  end de rent rationelle, når det skal afgøres, hvor sygeplejerskeuddannelsen skal placeres i fremtiden. For rent rationelle og økonomiske krav vil med uddannelser såvel som f.eks, sygehuse betyde, at alt centraliseres. I dette tilfælde i Aabenraa.
En kommende beslutning vil skabe utilfredshed det ene eller det andet sted. Derfor er det da også lige lovligt smart, at Carl Holst mener at være inhabil, når beslutningen skal træffes – fordi han både er medlem af UC Syddanmarks bestyrelse og formand for Regionsrådet. På den måde forsøger han at snige sig udenom at tage stilling.
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. september 2022 Samfund, Sønderborg

Kommunen er begyndt på at skrue ned for varmen

27. september 2022 Samfund

I sidste uge begyndte Sønderborg Kommunes Drift & Service-afdeling på arbejdet med at skrue ned for temperaturen til 19 grader i kommunale bygninger som kontorbygninger, folkeskoler og sfo’er. Det kan derfor være en god idé, at give børn i folkeskoler og sfo’er en ekstra trøje og et par tykke sokker eller hjemmesko med i løbet […]

Læs mere...