Ligeværd: Jobcenter tænker på penge – ikke på borgere

Arkivfoto
Arkivfoto
13. februar 2014 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg undrer sig voldsomt over Jobcenter i Sønderborg, der ikke bare giver en ung mand en førtidspension eller i det mindste et såkaldt ressourceforløb, der så – ifølge Landsforeningen Ligeværd – vil udløse førtidspensionen.

Den unge mand har gennemført den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse og har nogle få ugentlige timers praktik i et varehus, hvor han kan klare enkle opgaver, når de forklares. Tempoet i hans indsats er ikke højt og vil aldrig føre til job.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det allerstørste problem for den 21 år unge mand er, at hans intelligenskvotient ligger under 50 og han magter ikke at læse uden billedstøtte ligesom han ikke kan klare hverdagen uden støtte i hjemmet.

Ansæt ham i Jobcenter

– Der er kun Jobcentret, der tror på, han får et job, siger Jørn Thrane, formand for lokalafdelingen af Ligeværd. Han tænker nogle gange på, at Jobcenter så bare kan ansætte den unge mand, når nu de ser alle de ressourcer, der ligger gemt i ham.

Artiklen fortsætter under annoncen

For kort tid siden var den unge mand, hans mor og Jørn Thrane hos Jobcenter, hvor Rehabiliteringsteamet sagde nej til pension – og de ville heller ikke sætte et såkaldt ressourceforløb i gang, så det blev tydeligt for enhver, hvad den unge mand kan og ikke kan.

– Jobcentret kører en linie, hvor det overordnede mål er at spare penge fremfor at finde de rigtige løsninger, siger Jørn Thrane til Sønderborg Nyt. Prisen for den arbejdsgang betales med menneskelige omkostninger af de udsatte borgere.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Den unge mand har ikke en psykiatrisk diagnose, han render ikke hele tiden til psykolog og han fyldes ikke med piller, siger Jørn Thrane. Netop de ting er argumentet for, at der ikke sættes et ressourceforløb i gang. Manden er jo ikke syg.

Ressourceforløb erstatter førtidspension

Hvis du er under 40 år, kan du som udgangspunkt ikke få førtidspension. Du får i stedet en helhedsorienteret indsats i et eller flere ressourceforløb, som skal udvikle din arbejdsevne og hjælpe dig videre i livet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis det er åbenlyst, at du ikke kan komme i arbejde, så har kommunen mulighed for at tilkende dig førtidspension. Det gælder for eksempel, hvis du er så syg eller har ” så betydelige funktionsnedsættelser”, at det ikke tjener noget formål at udvikle din arbejdsevne.

– Sådan står der i loven om førtidspension til dem under 40 år, siger Jørn Thrane og han mener på ingen måde, at Sønderborg Kommune gør noget som helst for at leve op til loven og hjælpe den unge mand.

Mette Frederiksen knurrer

Artiklen fortsætter under annoncen

Forleden langede regeringen ud efter kommunerne, fordi der ikke gennemføres tilstrækkeligt med ressourceforløb.

– Når en sagsbehandler på Jobcenter tror, at et ordblindekursus på VUC løfter en ung mand med voldsomme indlæringsproblemer ind i de jobparates rækker, så siger det en del om Jobcenters måde at arbejde på, siger Jørn Thrane.

– Det er langt mere enkelt og også billigere at foreslå et nytteløst ordblindekursus end det er at finde den rigtige løsning til den unge mand, men jeg håber, at man i Jobcenter overvejer at lytte til Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, når hun beder kommunerne se på intensionerne bag lovgivningen og gennemføre ressourceforløb fremfor at sno sig udenom og spare penge, siger Jørn Thrane.

Læs reaktionen fra formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Jan Prokopeks reaktion: http://sonderborgnyt.dk/?p=27135

21. juni 2024 Augustenborg, Erhverv

Kommunen bliver ejer af siloerne ved Augustenborg Havn

21. juni 2024 Augustenborg

Fra den 1. juli kan Sønderborg skrive siloerne og pakhuset i Augustenborg ind i rækken af kommunale ejendomme og borgmesteren mener, det er et køb, der giver rigtig god mening. “Udviklingen af havneområdet i Augustenborg er et vigtigt projekt, der betyder rigtigt meget og når vi køber DLG-bygningerne, så råder vi over hele havneområdet og […]

Læs mere...