Ligeværd: STU-undervisningen kan bruge efterskoler

30. december 2013 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

De tider, hvor Sønderborg Kommune sendte unge med særlige behov ud på efterskoler, der er specielt gearede til unge med særlige behov er slut. Sønderborg Kommune vil selv stå for special-undervisningen til den særlige gruppe unge mennesker.

Jørn Thrane fra Ligeværd håber det nye byråd forbedrer hele STU-området, så der tages afsæt i de unges ønsker.

Jørn Thrane fra Ligeværd håber det nye byråd forbedrer hele STU-området, så der tages afsæt i de unges ønsker.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er vi kede af i Landsforeningen Ligeværd, fordi vi mener, at nogle unge vil få et bedre skub ind i voksenlivet, hvis de kommer væk fra mor og lærer de basale færdigheder som madlavning, tøjvask og andet, uden at det er mor, der lærer dem at svinge kosten, siger formand for Ligeværd i Sønderborg Jørn Thrane. Han dokumenter også, at efterskoler er væsentligt billigere end de lokale tilbud.

Ikke kassetænkning

Sønderborg Kommune sparer bestemt ikke penge ved at ville selv. En STU-elev koster 210.000 kroner om året, medmindre eleven er tilknyttet Rendbjerghjemmet, som koster 350.000 kroner om året pr. elev. Pengene gives for fire timers undervisning på samme skoledage, som folkeskolen har. Eleverne skal medbringe madpakker, selvom de skal lære at bo selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rendbjerghjemmet står for undervisningen af STU-eleverne i Gråsten.

Rendbjerghjemmet står for undervisningen af STU-eleverne i Gråsten.

– Visiteringen til de forskellige lokale tilbud sker efter intelligenskvotient og Rendbjerghjemmet har faciliteter, som kan bruges af kørestolsbrugere. Derfor skønner man, stedet er gearet til de såkaldt tunge elever, forklarer Jørn Thrane. Han mener dog ikke, at et menneskes IQ afhænger af, om vedkommende sidder i kørestol eller ej.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og for resten er eleverne på skole i Gråsten og ikke på Rendbjerghjemmet. De har bare ikke ændret det på hjemmesiden, siger han. Om lokalerne i Gråsten er egnede til kørestolsbrugere, ved han intet om, fordi han trods flere henvendelser endnu ikke har fået lov til at besøge stedet.

Formand i tre-dobbelt-rolle

– Rendbjerghjemmet ledes af den socialdemokratiske socialudvalgsformand Niels Ole Bennedsen, der fra årsskiftet har det politiske ansvar for STU-undervisningen. Udover at lede Rendbjerghjemmet er han også formand for det visitationsudvalg, som

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune kan få mere for færre penge - og samtidig mere tilfredse STU-elever.

Sønderborg Kommune kan få mere for færre penge – og samtidig mere tilfredse STU-elever.

sender elever til hans institution. Desuden er hans hustru STU-konsulent og sekretær i visitationsudvalget, siger Jørn Thrane, der meget gerne vil have hele STU-området lagt ind under Børn og Uddannelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Når man tænker på, at et efterskoleophold på Bøgevangsskolen ved Vejle eller Kost- og Tekstilskolen i Rødding koster 86.428 kroner pr. elev for et skoleår og det er prisen for døgnophold, så bør kommunen visitere de unge, der gerne vil hjemmefra til en af de skoler, siger Jørn Thrane til Sønderborg Nyt.

Slet ikke kasse-tænkning

Jørn Thrane tvivler på, at Niels Ole Bennedsen vil være med til at tage en politisk beslutning om, at Sønderborg Kommune vil skrive efterskoler på listen over muligheder til STU-eleverne. Tvivlen skyldes Socialudvalgsformandens mange roller indenfor STU – men ordet kassetænkning kommer slet ikke på tale.

Socialudvalgsformanden kan ikke stemme for eller imod forbedringer af STU-uddannelsen.

Socialudvalgsformanden kan ikke stemme for eller imod forbedringer af STU-uddannelsen.

– Det står skrevet, at man skal tilrettelægge undervisningen ud fra, hvad den unge ønsker og når nu efterskole er billigere end samtlige lokale tilbud, så er det ikke kassetænkning, når muligheden vælges fra. Det kaldes vist noget helt andet, siger Jørn Thrane.

Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg vil holde fingeren på pulsen, når der er STU på dagsordenen i Socialudvalget – og deltager udvalgsformanden i behandlingen af sagerne, så vil foreningen reagere. Sønderborg Kommune kender landsforeningen særdeles godt på grund af en lang række klagesager, hvor foreningen har fået medhold i 100 procent af dem.

Størst succes på Troldkær

Troldkærskolen ved Jels har stor succes med at uddanne STU-elever. Jørn Thrane forklarer, det er en rent praktisk skole, hvor de unge lærer at bo og leve selv.

– De unge, der er på medicin får gennem sund kost og bedre livskvalitet reduceret medicinforbruget med op til 80 procent og så lander ligeværdhver tredje elev fra skolen i job bagefter, siger Jørn Thrane. Prisen for et års ophold på skolen ved Jels er 342.000 kroner og kan Rendbjerghjemmet ikke vise samme gode resultater, så får man mere for pengene ved at sende unge til Troldkærskolen, siger Jørn Thrane.

Når Sønderborg Kommune trimmer budgetterne, så siges der, at vi skal have det samme for færre penge eller mere og bedre for de samme penge. Det kan også gælde de bogligt svage elever, der skal have en STU-uddannelse. Det er op til de politikere, der er stemt ind i Byrådet.

19. april 2024 Erhverv, Sundeved

Danish Crown i Blans skal bruge 100 nye medarbejdere

19. april 2024 Erhverv

Danish Crowns slagteri i Blans opretter 100 nye stillinger, der i første omgang tilbydes til nogle af de 1200 medarbejdere, der på grund af lukningen af slagteriet i Ringsted nu desværre står uden job. Sønderborg Kommune og Aabenraa Kommune er klar over, at det for nogen dog kan være en udfordring at tage springet, så […]

Læs mere...