Søger pension efter gennemført STU-forløb

12. januar 2014 Uncategorized

Det er dybt frustrerende for Alex’ mor, Lone, at der stadig ikke er kommet en afklaring på sønnens fremtid trods et tæt samarbejde med Sønderborg Kommunes Jobcenter. For hendes søn er alt op ad bakke og der er ikke udsigt til, han kommer til at klare sig selv uden støtte i bare tre sammenhængende dage.

Alex sammen med sin mor, Lone.

Alex sammen med sin mor, Lone.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ingen hemmelighed, at Alex aldrig nogensinde får en uddannelse. Selv til hverdagens opgaver, som hører med til det at have egen lejlighed, får han støtte. Ikke så mange timer, som man først vurderede, han skal have, men dog støtte.

Efter Alex havde gennemført sin STU-uddannelse i sommeren ’13  fik han bolig på Skrænten.

Alex læser som en elev i 1. eller 2. klasse og har brug for billedstøtte – og pudsigt nok mener en sagsbehandler, han kan nå frem til uddannelse, hvis bare han lige tager et ordblindeforløb på VUC.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg har svært ved at se nogle uddannelser, der passer til et niveau på folkeskolens 2. klasse, siger Jørn Thrane fra Landsforeningen Ligeværd.

Han har flere gange foreslået, der laves en udredning, som viser, hvad Alex er i stand til at klare. Når den ligger på bordet, så kan forventningerne afstemmes på et reelt grundlag.

Pensionen er søgt

– Vi har været til møde med Jobcenter for en uges tid siden og denne gang lykkedes det at få sat gang i en ansøgning om førtidspension til Alex, siger Lone. Med på mødet var Landsforeningen Ligeværds lokalformand Jørn Thrane, som under mødet stod fast på, at der kan søges pension til mennesker under 40 år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørn Thrane fra Ligeværd har endnu ikke hørt om uddannelser, hvor folkeskolens 2. klasse er tilløb nok.

Jørn Thrane fra Ligeværd har endnu ikke hørt om uddannelser, hvor folkeskolens 2. klasse er tilløb nok.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Målet med pensionsansøgningen er at sikre en fremtid til Alex og ansøgningen betyder, der skal laves en udredning af, hvad han er i stand til, siger Jørn Thrane. Selv kan han ikke se andre muligheder end at give Alex førtidspension og et skånejob.

– Alex selv siger ingenting på møderne, fordi han ikke kan følge med i samtalen, siger Lone. Hun er sikker på, at Alex bare sidder og venter på, at de skal ud igen. Fordi Alex ikke forstår ret meget af snakken på Jobcenter, så skal hans mor deltage og det er også hende, der skal skrives til, når Alex skal til samtale.

Artiklen fortsætter under annoncen

Glad for sin praktik

Alex er i praktik i en butik nogle timer om ugen. Han siger selv, at det går godt og han er glad for jobbet. Det er enkle opgaver, han klarer og det tager væsentligt mere tid for ham end for andre at udføre dem.

– Alex har en IQ på 48 og det synes jeg, kommunen skal have med i sin vurdering af, om Alex’ fremtid skal være en førtidspension eller uddannelse og karriere, siger Jørn Thrane. Han er sikker på, at pensionsansøgningen hjælper Alex til en mere tryg fremtid der byder på andet end kontanthjælp og endeløse aktiveringsforløb gør.

Der er ikke penge tilbage til liv, når Alex har betalt husleje og telefon.

Der er ikke penge tilbage til liv, når Alex har betalt husleje og telefon.

jobcenter

Ligesom alle andre unge kontanthjælpsmodtagere, så er Alex også ramt af den nye reform, der skærer hans indtægt med knap 5.000 kroner brutto om måneden. Det gør, at han lige kan dække de faste udgifter og til gengæld skal han stoppe med at spise sig mæt hver dag. Hvis ikke han får sin pension eller et job, bliver det hverdag for ham i flere end ti år.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk