Når unge med særlige behov er kommet igennem det tre år lange forløb, så skal der udstedes et bevis, som fortæller, hvad den unge har fået ud af uddannelsestilbuddet.
– Men min datters og flere andre unges STU-bevis er slet ikke ordentligt udfyldt, siger Jørn Thrane. Hans datter sluttede sit forløb på Det Gamle Mejeri ved Esbjerg i sommer.
– Og det er synd for de unge, fordi beviset er lige så vigtigt for dem, som studenternes eksamens beviser er. Unge med særlige behov er også mennesker, der sætter pris på anerkendelse, siger Jørn Thrane, der er formand for Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg.
Reglerne siger:
Ved ungdomsuddannelsens afslutning sørger kommunalbestyrelsen for, at der udstedes et kompetencepapir til den unge. Hvis den unge afbryder ungdomsuddannelsen, skal der ligeledes udstedes et kompetencepapir for de dele af uddannelsen, som den unge har færdiggjort.
Forinden kompetencepapiret udstedes, sørger kommunalbestyrelsen for, at den unge indkaldes til en samtale om, hvordan uddannelsen er forløbet. Indkaldelse til samtalen skal normalt finde sted senest 14 dage efter, at uddannelsen er afsluttet. Hvis den unge ønsker det, kan den unge under samtalen bistås af forældre eller værge eller andre personer, som den unge har tillid til.
Kompetencepapiret skal blandt andet indeholde en beskrivelse af de opnåede kompetencer samt en vurdering af den unges opfyldelse af målene for hele uddannelsen og for de enkelte uddannelsesdele.
Herefter følger så en liste over, hvilke ting, der skal beskrives og hvordan det skal gøres.
– Men selvom forklaringen er særdeles grundig, så har Handicap & Psykiatri ikke kunnet løfte opgaven, siger Jørn Thrane til Sønderborg Nyt.