Vælgermøde: Inklusionen i folkeskolen blev vendt

10. oktober 2013 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften var Sønderborg Biblioteket i Sønderborg rammen om et vælgermøde, hvor folkeskolen var overskriften – og efter hver enkelt politiker fik luftet sit syn på folkeskolen foran knap 40 gæster, så blev der snakket inklusion.

Erik Lorenzen, Fælleslisten.

Erik Lorenzen, Fælleslisten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fælleslistens Erik Lorenzen lagde ud med at fortælle, der er et faldende børnetal og det skal der tages højde for, når der snakkes fremtidens skolestruktur.

– Men lige nu arbejder vi på at indføre den nye folkeskolereform, som kom efter diktatet fra regeringen og KL, siger Erik Lorenzen. Sønderborg prøver at gå lidt på tværs og sikre gode aftaler, der skal gøre, at lærerne tager ejerskab for skolerne.

Vigtigste kulturinstitution

Folkeskolen er uden tvivl den vigtigste kulturinstitution, fordi det er der vores børn lærer og dannes.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Netop derfor er det vigtigt, der kommer gode og kreative debatter, så skolerne bliver endnu bedre, siger Kristian Myrhøj fra De Radikale.

Søren Tylvad Andersen fra Konservative.

Søren Tylvad Andersen fra Konservative.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den letteste løsning på fremtidens skoler kommer bestemt fra Liberal Alliance, hvor Sarah Grønbæk siger, at de enkelt skoledere selv skal bestemme og det skal kommunerne ikke blande sig i.

Konservative Søren Tylvad Andersen har bemærket at en alt for stor del går gennem folkeskolen uden at komme ud med en afgangsprøve.

– Så vi skal være bedre til at få forældre til at tage et medansvar for deres børns læring, siger han.

Det går godt

Jørgen Jørgensen fra SF siger:

Artiklen fortsætter under annoncen

– Sidst gik SF til valg på at gøre folkeskolen bedre. Og det er den blevet. I Byrådet har vi arbejdet på Fremtidens Skole, hvor der er lukket skoler nogle steder og tilført mange flere penge andre steder, så kvaliteten blev højnet, siger Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen fra SF.

Jørgen Jørgensen fra SF.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og da lockouten kom, så sikrede vi sammen med Venstre, at de sparede lønkroner blev liggende i kassen til skolerne, siger SF’eren.

Der er investeret i nye bøger, it, Global House, House of Science.

– Det går faktisk godt, fordi vi husker, at uden næring, ingen læring, siger Jørgen Jørgensen.

Inklusion af flest mulige

Folkeskolen skal rumme flest muligt i klasserne, fordi det siges, at det er det bedste for den enkelte elev. Altså sidder de urolige elever ikke i de tidligere OBS-klasser, men sammen med alle de andre.

– I dag er alle tilhængere af inklusion, men virkeligheden er, at en del børn forsvinder, uden nogen savner dem, siger Johnny Søndergaard fra Alssundlisten. han nævner de børn, der bliver væk fra skolen i ugeavis, uden der er én eneste voksen, der reagerer.

– Løsningen kan være, at den enkelte skole og den enkelte klasse tilpasser sig de elever, der nu en gang er, siger han. Ideen er, at kan børnene li’ at være i skole, så kommer de også. Den tanke støttes af Jørgen Jørgensen fra SF.

Selvom intentionerne er, at flest muligt skal gå i såkaldte normale klasser, så bliver en ret stor del sendt afsted til bedre tilbud – og nogle gange er det den rigtige løsning – andre gange ikke.

Peter Hansen, Venstre.

Peter Hansen, Venstre.

– Men vi er nødt til at have tillid til, at skoleledelserne finder de rigtige løsninger, siger Peter Hansen fra Venstre.

Poul Harald Holm fra Kristendemokraterne fortæller, at inklusion nogle gange fører til marginalisering:

– Når der kobles en pædagog eller en ekstra lærer på en lev, så tænker de andre elever, at der er noget galt med ham eller hende og det kan føre til marginalisering, siger han.

– Og nogle gang har eleverne i en klasse det fint med, at have en klassekammerat, der er anderledes – og de har jo godt af at opdage, at ikke alle er ens, siger Erik Lorenzen. Men forældrene har ikke den samme rummelighed og det er tit derfor problemerne opstår.

 

28. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

Altid Vikar i Huholt fik brug for mere plads

28. marts 2024 Erhverv

Gennem et par år har Kasper Sauer siddet i Huholt og sendt vikarer ud til det pædagogiske, sundhed- og psykiatrifaglige område. Han og familien var flyttet fra Nordsjælland og hjem til det sønderjyske og som salgsdirektør i Altid Vikar skal Kasper Sauer lave nye samarbejdsaftaler og rekruttere vikarer til hele Syddanmark. “Det er gået rigtigt […]

Læs mere...