78-årige Aase Bonde starter igen motorcyklen og samler penge ind i hele landet

24. maj 2022 Augustenborg
I 2020 tog Hanne Lund fra vandrehjemmet i Vollerup mod Aase Bonde. Foto: Ole Kæhler
I 2020 tog Hanne Lund fra vandrehjemmet i Vollerup mod Aase Bonde. Foto: Ole Kæhler

For tredje år i træk gentager den nu 78-årige Aase Bonde turen Danmark rundt på en Indian motorcykel med det formål, at etablere et stort vandprojekt til 400.000 kroner i landsbyen Tourouba i Burkina Faso. I 2020 og 2021 blev der indsamlet henholdsvis 46.000 og 23.000 kroner.

Lørdag den 11. juni klokken 9:30 drejer Aase Bonde på gashåndtaget og kører fra MC Kædens klubhus i Hardeshøj til Annis Iskiosk i Kollund og videre til Rømø og Gredstedbro – og efter at have kørt landet tyndt, så kommer Aase Bonde i mål ved Vollerup Vandrehjem den 25. juni omkring klokken 17, skriver den humanitære NGO forening ved navn DBL-KOONSO.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også i år er det Jensens Motorcykler, Horsens der er sponsor af en stor Indian.

Aase Bondes fødselsattest er blevet et år ældre, men to gange ugentlig i et fitnesscenter gør underværker. Efter sidste års fantastiske oplevelse ved at køre sammen med de mange MCer, har hun igen valgt at kontakte landets M- klubber. MC’erne elsker at køre i den smukke danske natur, og kender alle de små og snoede veje rundt omkring i landet. Denne køreglæde kombineres med turens egentlige formål.

Artiklen fortsætter under annoncen

I år har Aase Bonde stået for tilrettelæggelsen, og det har været noget af en opgave, da hun, som hun selv siger, ikke er fortrolig med at arbejde på nettet. Turen er lagt ind som en begivenhed, og kan følges på Aase Bondes Facebookside.

Med den globale opvarmning og en verden i forandring ønsker Aase Bonde at sætte turbo på at hjælpe de ca 3.000 indbyggere i Tourouba med at skabe sig selv en bedre og mere menneskeværdig tilværelse ved at hjælpe med rent drikkevand, en økologisk køkkenhave, en planteskole og omlægning af majsmarker til chiamarker. Der er vand 90 meter nede i undergrunden og når vandprojektet er på plads, vil det hæve indbyggernes sundhed betydeligt for såvel børn som voksne. Indlæringen i skolen vil blive forbedret, og såvel kvinder som mænd vil have arbejde året rundt.

Artiklen fortsætter under annoncen

I kølvandet skabes der nye arbejdspladser, og behovet for at søge til andre steder hen i verden forsvinder, og det vil i sidste ende være til gavn og glæde for os alle.

Årsagen til at Aase Bonde igen sætter sig på en stor Indian er ganske enkelt, fordi som hun selv siger:

”Et af mine største ønsker, inden jeg skal videre i Universet, er, at jeg må få lov til at opleve at landsbyens indbyggere har fået håbet tilbage, og kan se sig selv i en lys og bedre menneskeværdig fremtid”.

Artiklen fortsætter under annoncen

På baggrund af verdenssituationen har Aase Bonde ikke været i Burkina Faso siden 2019, men drømmen om at hjælpe i Afrika lever stadig i bedste velgående –  ikke mindst på baggrund af de mange gode resultater, der allerede er opnået siden 2011 i samarbejde med den danske forening DBL-Koonsos  burkinske partner. Primærgrundskolen i Tourouba har i dag ca 575 elever – før 2012 var der ca 325.

Antal elever pr klasse er sænket fra 117 ned til ca. 70 procent og til elevernes årlige afgangseksamen består i gennemsnit årligt ca. 75 af eleverne mod før 2012 ca. 8 – 10 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hospitalsudstyr fra Danmark har gennem årene betydet, at Sundhedsministeriet i Burkina Faso har opkvalificeret seks offentlige hospitaler og et privat hospital i Regionen Boucle du Mouhoun pga. bedre undersøgelses-  og behandlingsmuligheder. Blandt andet tager man nu imod hjertepatienter i Tougan.

Myndighederne har opført tre nye bygninger til henholdsvis en røntgenafdeling, en fødeklinik, og en to-klasses grundskole til de tre førsteklasser i Tourouba. Derudover er der etableret tandklinikker og ansat tandlæge. Igennem 10 år er der foreløbig bygget en ny skole og sendt otte containere med udstyr til Burkina Faso.

Det bæredygtige koncept foreningen arbejder ud fra er, at det er burkinerne selv, der styrer udviklingen i tæt samarbejde med vores samarbejdspartner AESF og DBL-KOONSO.

I det hele taget er den bæredygtige tilgang til projekterne meget vigtigt for Aase, så burkinerne kan leve videre, når hun engang slipper roret.

Arbejdet er funderet i den lille humanitære NGO-forening ved navn DBL-KOONSO.

Man kan støtte Aase Bonde – det vil sige foreningens – humanitære arbejde både som privat og som virksomhed via foreningens hjemmeside, burkinaskole.dk .

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...