Sønderborg uddanner for få SOSUer

6. februar 2018 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Et stort antal SOSU-ansatte vil de nærmeste år forlade faget på grund af alder, den udvikling kommer samtidig med at Danmark får flere ældre og plejetrængende borgere. Alligevel vælger mange kommuner ikke at opfylde den aftale om uddannelse af social- og sundhedsassistenter og hjælpere, som de har indgået, den såkaldte dimensioneringsaftale, det viser tal fra de danske SOSU-skoler.

På landsplan har kommunerne kun opfyldt 80 procent af aftalen, men de sydjyske kommuner skiller sig ud og når op på 97 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver FOA i en pressemeddelelse.

Kommunerne har i aftalen forpligtet sig til at skaffe et bestemt antal praktikpladser til eleverne på SOSU-uddannelserne. Der er tale om minimumstal, men alligevel er det de færreste kommuner, der har kunnet leve op til aftalen.

Sønderborg haleter lidt bagud

Mens en hovedstadskommune som Furesø kun opfylder 30 procent af de SOSU-hjælper og assistent praktikpladser de har lovet, ligger Sydjylland trods alt langt bedre. Topscorer er Tønder med 105 procent, mens Sønderborg kun opfylder 88 procent af aftalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Situationen er allerede alvorlig, når tre ud af fire danske kommuner mangler arbejdskraft inden for ældreområdet. Der er behov for en ekstra indsats nu for at tiltrække nye til fagene og så er det positivt at opleve, at en række kommuner trods alt er tæt på at leve op til aftalen, men der er lang vej endnu, hvis vi virkelig skal løse problemet” siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA.

Frem mod 2040 vil der komme knapt 260.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er 30 procent af social- og sundhedspersonalet i dag over 55 år, og har derfor udsigt til at forlade arbejdsmarkedet inden for en overskuelig fremtid.

Artiklen fortsætter under annoncen

En fremskrivning fra fagforbundet FOA viser, at der i 2026 kommer til at mangle næsten 40.000 ansatte inden for SOSU-området i kommunerne.