Borgen: PopUp-Shop sætter fokus på vold mod kvinder

29. november 2019 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Fredag er Soroptimisterne i Borgen, hvor de i en PopUp-Shop gør opmærksom på den vold, som kvinder udsættes for.

“Stop vold mod kvinder er det femte af FNs Verdensmål og vi vil gerne være med til at gøre problemet synligt. Især på en måde, så politikerne åbner øjnene og begynder at gøre noget”siger Ragnhild Ladefoged fra Soroptimisterne.

Når der tænkes på vold, så kædes det ofte sammen med rockere og bander.

“Men de står kun for syv procent af den vold, der finder sted i Danmark. Partnervold tegner sig for hele 20 procent”, siger Ragnhild Ladefoged til SønderborgNYT. Hvert år bliver 12 danske kvinder dræbt af deres partner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kvindeparaplyen, som rummer flere af de frivillige ‘kvindeforeninger’ har klædt Alspigen i orange, så vi alle tænker på, hvor mange kvinder i Sønderborg, der udsættes for vold af deres samlever.

“Og næste år vil gerne pakke Rådhuset, Alsion og Hotel Alsik ind i orange farver, så vi kan vise, at i Sønderborg er der en holdning til vold mod kvinder”, siger soroptimisten.

Voldelige mænd er opdraget af kvinder

Kvinde- og Krisecentret har eksisteret i Sønderborg i snart 35 år og arbejder også forebyggende. Det er ret tankevækkende at volden alligevel finder sted – og der er jo ingen mænd – heller ikke de voldelige – der ikke ved, det er helt galt at slå på børn, kærester og koner.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal opdrage vores børn sådan, at de lærer at begå sig blandt andre. Det er meget muligt, vores børn er dygtige i skolen og får høje karakterer eller gode uddannelser. Men det gør dem altså ikke fantastiske”, siger et tidligere bestyrelsesmedlem til SønderborgNYT.

Vigtige løbetur

Når børn er små og lige begyndt at rende ud til andre børn, så kommer de farende hjem hvert tiende minut. Er hjemme et kort øjeblik og så stikker de af igen. Det gentager sig gennem hele eftermiddagen eller formiddagen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De smutter ud, fordi det er sjovt og spændende at opleve verden og andre børn. Når de ikke kan rumme mere, så stikker de hjem for lige at finde ro. De stresser af”, siger bestyrelsesmedlemmet og forklarer det er vigtigt, de gør sådan. På den måde lærer de nemlig på tryggeste vis at rumme verden og de mennesker, som krydser deres vej. De lærer, at de ikke er verdens centrum. Lærer at gå på opdagelse og også at finde den trygge base.

Når mennesker er trygge, så er der ikke brug for, at de beskytter sig med magt. Og trygheden findes gennem de relationer, som de har til andre mennesker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ny vej til uselvstændige unge

Der er stadig mødre, der alene lever og ånder for deres børn. Både den slags der beundrer deres børn grænseløst for deres skole og uddannelse. Altså for det de kan og ikke for dem, som de er.

Og så er der curlingforældre, der fjerner samtlige sten på børnenes vej til at blive lige så fantastiske, som de beundrede helte.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Curlingforældrene stopper ikke med fejeriet, før de dør. Når de bliver bedsteforældre, så fejer de også for børnebørnene”, siger bestyrelsesmedlemmet. Der ligger mange sten på et menneskes vej gennem livet.

Altså kan vi i fremtiden opleve mænd og kvinder, der ikke kan ret meget andet end blive rost og beundret – og vi kommer til at opleve mennesker, der ikke selv kan arbejde sig hen mod et mål eller klare modstand, fordi de aldrig har fået chancen for at lære det.

Deres fremtid formes af forældre, der vil dem det allerbedste.

Måske skal der tænkes over ordet: Væredygtighed.