Vinderne af Sønderborg Iværksætter Pris 2017 med kurs mod ny, stor hæder

AmiNic. Pressefoto
AmiNic. Pressefoto
17. september 2020 Erhverv Skrevet af: Redaktion

Jeanette Hvam og Roana de Oliveira Hansen strøg til tops, da årets iværksætter-idé i Sønderborg skulle kåres tilbage i december 2017. Nu er de blandt de 20 virksomheder, som dyster om en pris på 500.000 kroner i Danish Tech Challenge.

Jeanette Hvam er med firmaet AmiNic ApS én af 20 deltagende virksomheder i Danish Tech Challenge, hvor vinderen løber afsted med en halv million kroner. Virksomheden har udviklet en sensor, som er er et håndholdt apparat, der fungerer som en meget følsom næse – 1000 gange mere følsom end menneskenæsen. Den kan med stor præcision og sikkerhed bestemme friskheden af kød og fisk, og fremskrive til en korrekt holdbarhedsdato.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den håndholdte sensor vil kunne sætte fødevareindustrien i stand til at forudsige udløbsdatoen på kød og fisk mere præcist og på den måde minimere det enorme madspild vi oplever i Danmark. I Danmark smides der nemlig over 700.000 tons mad ud hvert år, hvilket koster samfundet 8,4 milliarder kroner.

Sønderborg Iværksætterpris kickstartede god stime

Man kunne sige, at den håndholdte sensor nu ikke kun kan lugte fordærvet kød, men også en liflig duft af penge i form af de 500.000 kroner, der er reserveret til vinderen af Danish Tech Challenge. Jeanette Hvam tilskriver en del af æren for, at AmiNic nu står i det stærke felt af 20 virksomheder, at virksomheden tilbage i 2017 vandt en anden pris.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I vores tætte samarbejde med SDU i Sønderborg har vi nu fået vores prototyper klar til test i fødevarevirksomhederne og vores samarbejde med universitetet har blot intensiveret siden vi modtog Sønderborg Iværksætterpris. Prisen kickstartede en hel stime af god opmærksomhed omkring projektet og seneste nominering i Danish Tech Challenge”, siger hun.

Spin-out virksomhed fra SDU

AmiNic er én af de mange spin-out virksomheder, der igennem de seneste år er blevet udklækket på SDU. Jeanette Hvam fik – i forbindelse med sit ph.d.-projekt – ideen til den digitale næse sammen med en medstuderende. Herefter tog de kontakt til Mads Clausen Instituttet, hvor Roana de Oliveira Hansen som specialist i Mikro Elektro-Mekaniske Systemer kunne træde til og hjælpe med at tage projektet fra idé-fase til et reelt produkt.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag har virksomheden forskeren Lawrence Nsubuga ansat af AmiNIC. Han har sin daglige gang på Mads Clausen Instituttet. Samtidig fungerer Roana de Oliveira Hansen, der er ph.d. i nanoteknologi og lektor ved SDU, med sin indgående ekspertviden som konsulent og supervisor.