Købmandgården fylder 25 år – men Coronaen står i vejen for fejringen

2. november 2020 Samfund Skrevet af: Redaktion

Den første lørdag i november 1995 blev Købmandsgården virkelighed i Anna Grethe Aamands private hus, den gamle købmandsgård i Vollerup. Hun var fra begyndelsen støttet af en kollega på ergoterapiafdelingen på Sønderborg Sygehus, Hanne Bossen, hvor de begge arbejdede.

Jubilæet kan, på grund af Corona, ikke fejres som vi gerne ville, med en reception og et åbent hus, hvor vi kan invitere alle og enhver til at se hvad det er vi arbejder med.

I stedet bliver det virtuelt, med meget få inviterede, blandt andre borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi vil få lavet en lille video med billeder og nogle taler, som vi vil offentliggøre og bruge i forbindelse med en lille markering ved hvert enkelt undervisningshold, inklusive kaffe og æblekage.

Så ser vi frem til en mere omfattende festligholdelse en gang når det bliver muligt, skriver foreningen Købmandsgården.

Lidt af historien

Anna Grethe Aamand og Hanne Bossen forsøgte i de første år forskellige måder at arbejde med den vedligeholdende træning. I løbet af nogle år viste en model sig bæredygtig med et samarbejde med LOF, der organiserede træningen som kurser og med Sønderborg Kommune, som gav støtte, fordi der er tale om hensyntagende undervisning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter flere omveje landede Købmandsgården i en tidligere kontorbygning på Sundgade og i 2012 flyttede den til Bülow Skolen på Palmose 14 i Dybbøl. En rejse, som nok er typisk for iværksættere og det var jo også iværksætteri indenfor et område, som der dengang ikke var meget opmærksomhed på.

Anna Grethe Aamand trådte ud af Købmandsgårdens arbejde i 2010, men er i 2018 igen medlem af bestyrelsen.

Gennem årene har Sønderborg Kommune, lokale virksomheder, foreninger og fonde støttet os på fantastisk vis, så vi i dag fremstår som et fuldt opdateret center for vedligeholdende træning af mennesker med erhvervet hjerneskade. Vi skylder en stor tak for den opbakning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi gennemfører træning, der arrangeres, så den både har et fysisk, et kognitivt og et socialt sigte. Og vi udvikler løbende tilbuddene.

Det seneste tilbud er en ”Hjernecafe”, hvor nyligt ramte og unge ramte kan mødes og have et sted, hvor de problemer som er forbundet med pludselig at være stærkt begrænset kan drøftes med ligestillede.

Vi har ideer til fortsat udvikling for at give et bidrag til personlig udvikling for såvel de skaderamte som deres pårørende.

Som nævnt ovenfor vil der blive optaget en video, som bliver offentliggjort den 7. november på FaceBook.

Artiklen fortsætter under annoncen