Debatindlæg: Naturen tabte i Byrådet

25. marts 2021 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Byrådsmedlem Daniel Staugaard, Venstre, skriver:

Onsdagens Byrådsmødet endte desværre med en uambitiøs aftale for naturen. Borgmesteren havde allerede tilmeldt os konkurrencen ‘Danmarks Vildeste Kommune’ uden at spørge byrådet først, og det havde han gjordt nogle dage efter at Venstre havde sendt ham vores forslag, hvor vi på byrådsmødet netop ville have en afstemning om tilmeldingen til konkurrencen.

Konkurrencen kører resten af året og i 2022, men borgmesteren ville ikke være med til at finde penge til tiltag i år, så halvdelen af konkurrencens varighed er gået, inden der sker noget konkret derude i det grønne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så det blev til en fluffy aftale om noget med vilde grøftekanter. Venstre stemte for, da lidt jo også har ret.

Vi havde i Venstre ellers et konkret forslag med til byrådsmødet, som havde en reel chance for at vinde konkurrencen og præmien på 1 million kroner.

Venstres projektet handler i al sin enkelthed om, at vi som kommune tager ansvar og genskaber den oprindelige natur på vores strandenge langs kysten. Strandenge udgør kun 0,85 procent af kommunens samlede areal, men de indeholder et enestående plante og dyreliv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Agressiv fjende

Desværre har vores strandenge fået sig en aggressiv fjende, som meter for meter æder den oprindelige natur. Denne invasive fjende er hybenrosen, som er en alvorlig trussel mod det oprindelige plante og dyreliv. Og vi kæmper ikke bare mod planten, men også mod tiden. For denne hårdføre, hurtigvoksende rose fordobler sit territorium hvert tredje år.

Planten er et af de alvorligste problemer, vi står med i forhold til at beskytte naturen langs kysterne. Vi har en kæmpe opgave foran os i Sønderborg kommune og det har de også i mange andre kommuner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maskiner og ord

Derfor er Venstres konkrete projektforslag, at vi starter med at sætte hårdt ind mod denne aggressive og invasive fjende langs Gendarmstien på Broagerland.

Ikke kun med maskiner, men også med naturformidling. Hvis Byrådet havde bakket op om dette projekt, så vil de også være med til at redde naturen langs kyster i andre dele af Danmark.

Over 120.000 personer, heriblandt rigtig mange turister, benyttede sidste år Gendarmstien.

Vi kan give turisterne en enestående naturoplevelse ved at genskabe den oprindelse natur og samtidig kan vi sende dem hjem med viden omkring kampen mod denne invasive fjende, så vil de forhåbentligt starte deres egen lokale kamp der hvor de bor.

Artiklen fortsætter under annoncen