Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om ægtefællers fremtidsfuldmagt

11. oktober 2022 Samfund Skrevet af: Redaktion

Kære Brevkasse

Vi er et ægtepar på 70 og 72 år, og vi har været gift i 45 år. Vi ejer alt i fællesskab. Behøver vi som ægtefæller en fremtidsfuldmagt for at hjælpe hinanden, hvis en af os fx bliver syge eller demente, og behøver en sådan fremtidsfuldmagt at være udspecificeret, eller kan vi bare skrive, at vi skal kunne hjælpe hinanden med alle forhold?

Mvh Else og John

Kære Else og John

Tak for jeres spørgsmål.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom I er gift, består der ikke en automatisk ret til at bestyre fælles ejendele, da den danske ægteskabslovgivning bygger på principper om særråden og særhæften, hvilket betyder, at selvom der er opstået et fælleseje i ægteskabet, så råder hver ægtefælle selvstændigt – også selvom midler mv. er ejet i fællesskab med den anden ægtefælle.

Det er derfor næsten altid relevant at få lavet en Fremtidsfuldmagt, uanset alder eller livssituation, da sygdom og svækket mentalt helbred kan ramme os alle.

Artiklen fortsætter under annoncen

I en sådan fuldmagt kan man helt individuelt beslutte sig for, hvad der skal ske, såfremt man ikke længere er i stand til selv at disponere og tage vare på egne forhold.

Man kan ikke blot indføre i Fremtidsfuldmagten, at man skal kunne hjælpe hinanden med alle forhold. En Fremtidsfuldmagt skal specifikt angive de forhold, som man ønsker varetaget, herunder økonomiske forhold, såsom bankforretninger og køb/salg af fast ejendom, og/eller personlige forhold, hvorved fuldmægtigen kan repræsentere den pågældende overfor offentlige myndigheder, herunder søge plads på f.eks. plejehjem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bestemmelserne om Fremtidsfuldmagt bygger på princippet om aftalefrihed, og man kan således træffe beslutning om bestemte forhold, som skal være omfattet af Frem-tidsfuldmagten, og man kan også helt selv bestemme, hvem man ønsker til at varetage sine interesser. Det er ikke begrænset til at skulle være personer, som man er i familie med.

For at være gyldig skal Fremtidsfuldmagten registreres og signeres i tinglysningssystemet samt vedkendes for en Notar i Retten.

Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, når der er behov for den. Det sker efter indlevering af anmodning til Familieretshuset med dokumentation for sygdom, svækkelse mv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alternativet til en Fremtidsfuldmagt er et værgemål.

Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat og høre mere om indholdet i en Fremtids-fuldmagt.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.