Hertugernes Augustenborg kan blive en gevinst for hele grænselandet

20. december 2022 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

Karsten Justesen, som er direktør for Destination Sønderjylland, er slet ikke i tvivl om, det vil være rigtigt godt for turismen, hvis det lykkes at løfte Hertugernes Augustenborg ind på UNESCOs Verdensarvsliste.

“Jeg er slet ikke i tvivl om, det vil trække turister, selvom jeg ikke tør skyde på et antal”, siger Karsten Justesen og tilføjer, at det ikke bare handler om at sætte nogle bygninger i stand og så sætte sig og vente på turisterne kommer strømmende.

“Der skal noget rundt om, så turisterne får fortællingen om livet på slottet og de mennesker, som levede det. Der skal fortælles om datidens beboere i Augustenborg og om hele grænselandet, hvor det er muligt at opleve både dansk og tysk kultur. Her i grænselandet er der danske og tyske skoler og vi har tyske biblioteker og et tysk museum. Sådan er det ikke andre steder”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ambitionen om Hertugernes Augustenborg er den historiske hjørnesten, der mangler i Sønderborgs formidling af områdets og Danmarks særlige kulturarv i grænselandet – nemlig den hundredårige periode, der kom før 1864 og som på fornemste vis afspejler hertugernes voksende dilemma, splittet mellem dansk og tysk, står der i den masterplan for Hertugernes Augustenborg, som Byrådet kan godkende i morgen, onsdag. Der står også, at Hertugernes Augustenborg har styrken og tyngden til at løfte turismeoplevelsen i Sønderborg og områdets tiltrækningskraft som feriedestination op i en ny liga.

Artiklen fortsætter under annoncen

Turisme skal erstatte industriarbejdspladser

Baggrunden for det øgede turismefokus er, at Sønderborg Kommune historisk set har været kendt for en meget stor mængde industriarbejdspladser hos Danfoss og Linak – og Sønderborg er fortsat et af de steder i landet med flest industriarbejdspladser.

Omlægningerne i produktionen og underleverancer i industrien har gennem en årrække ført til, at en del af arbejdspladserne er forsvundet og stadig forsvinder fra området. Derfor er det naturligt og også nødvendigt at øge fokusset på turismen, som et af Sønderborgs væsentligste fyrtårne, fremgår det af masterplanen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg står særligt stærkt indenfor historie/kulturarv med blandt andet Sønderborg Slot, Historiecenter Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle, Gråsten Slot og på sigt Hertugernes Augustenborg. Derudover er der natur og gastronomi, som Sønderborg og de andre sønderjyske kommuner er fælles om.

Augustenborgs turister besøgte byen for at opleve naturen, den smukke udsigt, slottet og de gamle bygninger. De efterlyser adgang til slottet, events, aktiviteter, mrkeder og picnics forbørn og voksne i alle aldre. De savner også bedre information, formidling, storytelling og wayfinding – og hertil kommer ønsket om flere butikker, cafeer og restauranter i Augustenborg samt mere liv i byen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere turister vil også være rigtigt godt for detailhandlen i hele kommunen – i de sønderjyske kommuner bruger turisterne 42 procent af pengene i butikker og 39 procent på overnatning, restauranter og andre såkaldte turismeprodukter. Det nævnes i masterplanen, at der i 2021 var 1.286.355 turismeovernatninger i Sønderborg Kommune og turisterne brugte 1,8 milliarder kroner.