Informationsmøde om undersøgelserne op til byggeriet af vindmølleprojekt Lillebælt Syd

24. august 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften var der informationsmøde om de ting, der skal undersøges i en miljøkonsekvensvurdering, som skal sendes til Energistyrelsen, der så gerne skal give grønt lys for, at der stilles 22-44 kystnære vindmøller ud i Lillebælt.

“Det er sådan en undersøgelse, der tidligere hed en VVM-undersøgelse, hvor vi skal se på, hvad vindmøllerne kommer til at påvirke”, siger Anne Eiby fra Cowi, der skal være med til at lave undersøgelsen.

“For eksempel ved vi, at støjen fra byggeriet vil ramme marsvinene og vi vil foreslå metoder, der kan formindske risikoen for at marsvinene tager skade”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når der laves en miljøkonsekvensvurdering, så skal der indgå to offentlige høringer og den ene er det møde, der torsdag fandt sted i Nørherredhus, hvor enhver kunne deltage. Senere kommer der endnu en høringsfase, hvor der kan skrives indsigelser.

Kom med jeres bekymringer

Cowi og andre har lavet en lang liste over de ting, der skal undersøges, inden der stilles vindmøller ud i vandet.

“Hvis der er nogen, der har bekymringer omkring vindmølleprojektet og mener, at der er noget, vi skal kigge på i vores undersøgelser, så kan i bare skrive til os på en mail, som i sender til [email protected]”, siger Anne Eiby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nogle ville gerne vide, hvor meget vindmøllerne kommer til at fylde i billedet, når man kigger ud over vandet. Andre tænker på, hvor meget de vil larme. Der er også dem, der bekymrer sig om, hvor transformatorstationen, som skal samle strømmen op, skal stå.

Glade københavnere

“I København er indbyggerne glade for vindmøllerne på Middelgrunden og de synes, det er godt, man kan se dem. Det viser nemlig, København er en kommune, der tænker grønt”, siger en tilflytter, der er kommet fra København til Augustenborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og der er næppe tvivl om, at de kystnære vindmøller er et plus, fordi erhvervsvirksomheder helst vil være på steder, hvor man er med på det klimarigtige spor”, siger Lars Riemann fra Sønderborg Forsyning. Han fortæller, at både boliger, biler, lastbiler og erhvervsvirksomheder fremover alene har strøm som energikilde.

Sønderborg Forsyning skal ikke lave og sælge strøm, men er blot med i tilløbet til vindmølleprojekt Lillebælt Syd.

“Vi er fødselshjælpere og vores arbejde betales med penge fra EU, så det er ikke kunderne i Sønderborg Forsyning, der betaler”, siger Lars Riemann.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere kilometer fra land

Vindmøllerne kommer ikke til at stå i strandkanten, men skal fire kilometer ud i vandet.

Prisen for projektet er beregnet til 2,5 milliarder kroner.

Vindmøllerne bliver 140-150 meter høje og der skal bygges 22-44.

Hvis det hele kommer til at køre på skinner, så kan vindmøllerne opføres sidst i 2020 og selve opførelsen vil tage cirka ti måneder.

En del af ProjectZero-visionen

For at leve op til ProjectZero-visionen, skal der laves klimarigtig grøn strøm.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal væk fra de fossile brændstoffer og over på vedvarende energi”, siger Peter Rathje og tilføjer, at klimaforandringerne er i gang og det er nu, der skal handles.

Godt 100 mennesker deltog i mødet på Nørherredhus, hvor Teknik- og Miljøudvalgets formand, Frode Sørensen, der var ordstyrer, rundede af med at opfordre til, at man skriver sin begejstring eller sine bekymringer i en mail og sender den til [email protected]