Socialdemokratiet: Flere tilbud til ældre

10. november 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Byrådskandidat Peter Sandholdt, Socialdemokratiet, skriver:

Sønderborg kommune har en relativ høj andel af ældre medborgere sammenlignet med landsgennemsnittet. Denne andel er højere i landdistrikterne end i byerne.

En stor del af Sønderborg Kommunes ældre bor i egen bolig – især i landdistrikterne – hvor der kan være langt til det nærmeste plejehjem. Mange ældre ønsker at bo i egen bolig, og mange ønsker ikke at komme ”ind til byen”

En del er ensomme, og nogle føler sig overladt til sig selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad kan vi som kommune gøre, så alle har oplevelsen af at være en del af et fællesskab? At man føler og mærker, at man har samme muligheder og tilbud som andre?

For mig er det nærhed, der tæller.

Jeg er kirkesanger ved Egen kirke. Her er der – som ved mange andre kirker – tilbud om kirkebil; en taxi-bus, der henter og bringer ældre til gudstjenester om søndagen. Denne bus er der stort set hver søndag.

En gang i måneden afholdes der gudstjeneste på plejecentret i Guderup. Her møder jeg som regel ind lidt før selve gudstjenesten og får en kop kaffe og et stykke kage – sammen med de ældre. I den forbindelse får jeg snakket med mange ældre om alt imellem himmel og jord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Er det noget, vi som kommune kan hente ideer fra?

Ja, det mener jeg, vi kan!

At blive i sit nærområde, har høj prioritet for mange ældre!

I Diamanten i Fynshav er der mulighed for at spise helt almindelig dansk mad for et beskedent beløb nogle gange om ugen, og i Tandslet og Lysabild er der i vinterhalvåret mulighed for fællesspisning på skolen en gang om ugen.

Det hedder ”Åben skole”.

Det er stærke lokale kræfter, der står bag disse tilbud. Men der er også andre lignende tilbud rundt omkring i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den slags tilbud i nærområderne bør prioriteres og understøttes, så også de svage og enlige ældre har muligheden for at være en del af fællesskabet lokalt. Transporten kan eventuelt løses på samme måde som kirkebilen. Dette kunne f.eks. være noget for landsbybusserne.

Fordelen ved et lokalt tilbud er, at alle ældre har muligheden for at forblive en del af det lokale samfund på tværs af aldre.

Vi skal holde fast i, at tilbuddene skal forblive tilbud – det må aldrig blive et krav.

Artiklen fortsætter under annoncen