Benny Engelbrecht kom vidt omkring i sin 1. maj-tale

Arkivfoto
Arkivfoto
1. maj 2023 Broager Skrevet af: Ole Kæhler

Folketingsmedlem Benny Engelbrechts 1. maj tale, som blev holdt i Broagerhus tidligere i dag, mandag:

Det er i dag den 15. gang, at jeg står på denne talerstol som medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Jeg har både stået her, som Sønderborgs folketingsmand i opposition og i regering. Flere gange endda som minister.

Denne gang er alligevel lidt anderledes.

Socialdemokratiet er fortsat en del af regeringen. Mette Frederiksen er stadig statsminister. Som socialdemokrat ved roret i en svær tid med krig og samfundsudfordringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores nuværende regeringskonstellation – en flertalsregering, en samlingsregering hen over midten – er uvant i landspolitik, men ikke så uvant i kommunerne. Her har man ofte set fordelene ved at løse udfordringerne i fællesskab. Til gavn for borgerne. Nu forsøger vi det samme i Folketinget. Med en flertalsregering for første gang siden 1993.

Det skaber nogle nye dynamikker, som vi er mange, der skal vænne os til.

Men jeg taler i dag ikke på vegne af regeringen. Jeg taler som det, jeg først og fremmest er: Socialdemokrat.

Artiklen fortsætter under annoncen

I.P. Nielsen

Socialdemokratiet er først som sidst sat i verden for at skabe resultater.

I forrige weekend havde jeg den store ære at deltage i markeringen af 150-året for I.P. Nielsens fødsel. Det samme gjorde mange andre. Med vidt forskellig baggrund.

Det kom nok lidt bag på nogle af mine gruppefæller på Christiansborg, at der var kongelig deltagelse i mindebegivenheden for den gode socialdemokrat, I. P. Nielsen.

I.P. Nielsen gik ikke så meget op i, hvem han skulle samarbejde med, så længe det skabte de rigtige resultater. I hans tilfælde var det børnene, det handlede om, og hans mest kendte ord er da også:

Artiklen fortsætter under annoncen

”De store kan strides om, hvem der har skylden, og hvem der har ansvaret for krige – men én ting er helt sikkert – det er ikke børnene, der har skylden”.

I.P. Nielsen arbejdede utrætteligt sammen med enhver, der kunne hjælpe med at sikre de børn, der led som følge af krig og elendighed. Det er en indsats, der gav ham tilnavnet ’Der Kindervater’, og som ikke mindst i lyset af Ruslands invasion af Ukraine er højaktuel.

Vi socialdemokrater skal fortsat skabe resultater som dem I. P. Nielsen leverede.

Artiklen fortsætter under annoncen

Regeringens resultater

Det glæder mig derfor, at vi siden valget har skabt gode resultater.

For en uge siden landede vi den bredeste finanslovsaftale i næsten 10 år med opbakning fra syv partier; 132 mandater. Det er en finanslov, som bekæmper inflation. Den vigtigste økonomiske opgave lige nu.

Vi mærker alle sammen prisstigningerne, når vi tager varer ned fra hylderne i supermarkedet. Det gør ondt på pengepungen, og det har det gjort for længe.

Samtidig er der en masse god socialdemokratisk politik at finde i Finansloven. Vi har sikret en håndsrækning til de af inflationen hårdest ramte. Vi har iværksat en akutpakke til vores sygehusvæsen. Vi har fremrykket en styrkelse af den regionale psykiatri.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er også lykkedes at samle et bredt flertal bag socialdemokratiske mærkesager: Forhøjet dagpengesats de første tre måneder; 110 pct. dagpenge til ledige under uddannelse; forhøjet fradrag på fagligt kontingent; og en historisk høj ramme til at sikre bedre arbejdsmiljø.

Vi har vist vores fortsatte solidaritet med ukrainerne. I kampen for frihed og demokrati. Med en fond på 7. milliarder kroner.

Jeg forstår godt, hvis nogle tænker: Hvis vi kan skaffe 7. milliarder til ukrainerne, kunne nogle af pengene så ikke gå til velfærd eller inflationshjælp?

Svaret er desværre ikke så enkelt. Vi risikerer at puste til inflationen og gøre situationen værre, hvis vi sender for mange penge ud i vores økonomi. Den støtte, vi giver til Ukraine, puster ikke til den danske inflation. Så det er både ansvarligt for vores egen økonomi, og det hjælper den ukrainske frihedskamp.

Forsvarsforlig

Apropos frihed. Snart begynder forhandlingerne om forsvarsforliget. Det er bydende nødvendigt at styrke dansk forsvar i en tid med et aggressivt Rusland. Vi har i vores landsdel på flere måder betalt for den fredsdividende, det danske samfund har levet højt på i årtier. Lukningen af Sergentskolen i Sønderborg gør stadig smerteligt ondt at se tilbage på. I de 15 år, hvor jeg har været medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, har jeg kun taget forbehold i gruppen én gang. Det var dengang, at den beslutning blev truffet.

Når vi igen investerer i vores forsvar, er det helt naturligt – og helt nødvendigt – at det kommer vores landsdel til gode.

Erhvervsuddannelserne

Vi kigger i øjeblikket også på vores uddannelsessystem. Folkeskolen skal være mere praktisk. Erhvervsuddannelserne skal styrkes markant. Ikke med engangsbeløb, men ved at sikre, at langt flere unge vælger de faglærte uddannelser til. Det er vigtigt af mange årsager. Blandt andet på grund af den grønne omstilling.

Uden struktører, ingen fjernvarme. Uden elektrikere, ingen solceller eller ladestandere til elbilerne, ingen varmepumper uden VVSere.

Fuld beskæftigelse

I årtier har målet om en høj og stabil beskæftigelse været en hjørnesten i Socialdemokratiets politik. Rygraden i vores samfundsmodel er, at det store flertal af danskerne er i arbejde.

I det forgangne år har beskæftigelsen sat den ene rekord efter den anden. Aldrig har så høj en andel af befolkningen i den arbejdsduelige alder været på arbejdsmarkedet. Arbejdsløshedsprocenten sidste år var den laveste i næsten 50 år.

På trods af coronakrise, Putins krig i Ukraine og energikrisen i Europa har vi ikke været tættere på visionen om fuld beskæftigelse siden begyndelsen af ’70erne.

Det skaber gode resultater for dansk økonomi og har banet vejen for et af de største sociale og integrationsmæssige fremskridt i årtier. Titusindvis af kontanthjælpsmodtagere og langtidsledige er løftet fra kanten af samfundet og ind i det arbejdende fællesskab. Beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere er på det højeste niveau nogensinde.

Det kan vi socialdemokrater være stolte af.

Udfordringer i velfærdssamfundet – rekrutteringskrisen og frisættelsen

Men der eksisterer et paradoks. For vi står samtidig i en situation, hvor vi mangler hænder. En alvor situation for vores velfærdssamfund.

Der er store udfordringer med rekruttering. Til pasning af de mindste. Til omsorg for de ældste. Sygeplejersker og sosu-assistenter. Og mange andre som vi mangler nu. Og problemet bliver kun større.

En del af løsningen handler om frisættelse. En dagsorden, som ligger os meget nært i Socialdemokratiet, og som vi kæmper hårdt for at finde en løsning på. Bureaukratiet i stat og kommuner skal fylde mindre. Kernevelfærden hos borgerne skal fylde mere.

En anden del handler om rekruttering og om at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

Elefanten i rummet: St. Bededag

Lad mig derfor tage fat på elefanten i rummet. Forslaget om store bededag var bygget op på to principper, som har været bærende i vores bevægelses historie.

Det første princip: At solidaritet ikke begrænses af landegrænser.

Derfor har vi vist vores solidaritet med det ukrainske folks kamp for frihed og demokrati.

Det andet princip: At vi løfter opgaven i fællesskab.

Derfor har vi ikke lagt regningen på få skuldre, som at skære i dagpenge eller pension, men i fællesskab leveret et bidrag i form af én ekstra arbejdsdag om året.

Det er vigtigt for mig at sige: Jeg har lyttet til og forstået utilfredsheden med beslutningen om store bededag. At der er flere 1. maj arrangementer i år, der foregår uden politiske talere, har jeg naturligvis fuld respekt for.

Jeg glæder mig derfor over de steder, jeg er blevet bedt om at tale i dag.

Trepartsinstitution

Når jeg siger, at vi har lyttet til kritikken vedrørende Store Sededag, så er det ikke bare politikersnak. Vi har taget ved lære af store bededag.

Vi har fremlagt et forslag om én samlet tilbagetrækningsordning. Med ambitionen om at øge beskæftigelsen og sikre danskernes mulighed for at trække sig tilbage før tid.

Ideen med en tilbagetrækningsordning med to indgange er at skabe ro om førtidig tilbagetrækning. Det er vi ikke lykkedes med.

Derfor vil regeringen inden sommer invitere arbejdsmarkedets parter til et indledende møde om etableringen af en permanent trepartsinstitution. Så vi sammen kan finde løsninger på manglen på arbejdskraft. Herunder hører også mulighederne for tilbagetrækning før pensionsalderen.

I mange år har vilkårene for førtidig tilbagetrækning været en politisk kampplads. Et spørgsmål som er så afgørende for mange mennesker, bør ikke være en politisk kastebold. Derfor ser jeg frem til det kommende samarbejde med bredere inddragelse af både fagbevægelse og arbejdsgivere.

Mindeord til J.K. Hansen og Jørn Lehmann

Afslutningsvis vil jeg gerne vende tilbage til, hvor jeg indledte. Med at vi for nylig mindedes en stor sønderjysk politiker; I. P. Nielsen.

Mindet om I. P. Nielsens kæmpe arbejde må dog ikke skygge for, at vi siden vi mødte sidst har måtte tage afsked med to gode kammerater. To store socialdemokrater.

Vi skal mindes J.K. Hansen. Tidligere minister og mangeårigt medlem af Folketinget. J.K. Hansen bestred store poster i Socialdemokratiet, og glemte aldrig, hvor han kom fra, og hvem han repræsenterede. Han gjorde et kæmpe stykke arbejde og var aktiv langt efter pensionsalderen. Jeg husker stadig, hvordan han efter folketingsvalget i 2019 fortalte mig, at han var meget ked af, at han ikke havde kunne lave husstandsomdeling af valgmaterialer i sit lokalområde. Det skyldtes, at han var faldet og havde brækket ryggen. Det skyldtes ikke han havde rundet de 90 år.

Vi skal mindes Jørn Lehmann Petersen. Den sidste borgmester her i Broager. Mangeårigt socialdemokratisk medlem af både kommunalbestyrelse og regionsråd. Jørn Lehmann havde altid de svageste i samfundet for øje og har igennem sin politiske karriere gjort en imponerende indsats. Han var aktiv til det sidste, blandt andet med arbejdet med de store generationsforureninger i vores landsdel. Og kort før sin død stod han og sang med, da vi sang arbejdersange til kulturnatten i Sønderborg.

I.P. Nielsen. J.K. Hansen. Jørn Lehmann Petersen. Alle var de til stor inspiration både som politikere, som socialdemokrater og især som mennesker. Alle har de været en stor inspiration for mig. Ligesom jeg håber de vil være det for kommende generationer af socialdemokrater.

Æret være deres minde.

Og med disse ord og dette minde vil jeg ønske jer alle en fortsat god 1. maj!

5. maj 2024 112, Sønderborg

Cyklist i solouheld

5. maj 2024 112

Søndag middag væltede en 19-årig mand, som kørte på cykel pludseligt på Skovvej i Sønderborg. “Han begyndte at få kramper”, siger et vidne til SønderborgNYT og tilføjer, at det kan være et epilepsianfald. Politiet kom også til stedet og det samme gjorde en ambulance. “Den unge mand blev kørt til sygehuset, men det lader ikke […]

Læs mere...