Børne- og Uddannelsesudvalgets formand forstår skolebestyrelsernes frustrationer

Børne- og Uddannelsesudvalget. Privat foto
Børne- og Uddannelsesudvalget. Privat foto
22. maj 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Skolebestyrelsen på Ulkebøl skole har skrevet et læserindlæg og indkaldt til en demonstration mod kommende nedskæringer i skolernes budgetter.

Først og fremmest vil vi anerkende skolebestyrelsens frustration og bekymring i forhold til, at det er nødvendigt at reducere på skolernes budgetter, siger Jesper Smaling og Jesper Larsen, der er henholsvis formand og næstformand i Børne- og Uddannelsesudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er både trist og uholdbart at presset på det kommunale budget nu har nået et niveau, der medfører et behov for en væsentlig omprioritering af vores fælles skattekroner”, siger Jesper Smaling til SønderborgNYT.

Børne- og Uddannelsesudvalget har budgetansvaret for dagtilbud, undervisningen og børn og unge med særlige behov, budgetmæssigt er de delt op i såkaldte politikområder.

”Og særligt det sidste, nemlig børn og unge med særlige behov oplever et voldsomt udgiftspres. For at sætte det i perspektiv brugte vi i 2020 178,8 millioner kroner på det område, i 2023 er forventningen en samlet udgift på 220,6 millioner – en stigning på 41,8 millioner kroner”, siger Jesper Larsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her er tale om indsatser til de mest sårbare af vores børn og unge, udgifterne er steget som følge af at flere børn og unge har brug for fællesskabets hjælp, men også fordi prisen på indsatserne er steget mærkbart.

”At skolebestyrelse føler, at det er nødvendigt at råbe højt for at blive hørt, er forståeligt, og vi lytter til jer. Men vi er nødt til at være ærlige om, at rammevilkårene der gives fra regeringen og Folketinget ikke slår til i forhold til de berettigede ønsker til vores lokale velfærd. Det har vi også gjort opmærksom på ved foretræde for Folketingets socialudvalg”, siger de to udvalgsformænd.

Artiklen fortsætter under annoncen

De nationale udgifter til børn, unge og voksne med særlige behov er steget med 1,7 milliarder alene fra 2021 til 2022. Og kommunerne har betalt hele regningen. Derfor ser vi at stort set alle landets kommuner i denne tid er tvunget ud i besparelser på vores velfærd.

”Der er brug for, at regeringen tager situationen alvorligt og bidrager til finansieringen. Hvis ikke er vi som kommunalpolitikere låst af de nuværende rammer, og tvunget til at finde besparelser på skoler og dagtilbud for at finde penge til børn og unge med særlige behov”, siger Jesper Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2023 har de øvrige områder i kommunen også gennemført betydelige reduktioner og flyttet penge til Børne- og uddannelsesudvalget. Derudover er der reduceret væsentligt på de administrative udgifter i alle forvaltninger.

”Vi er nået til et punkt, hvor der ikke er nogle snuptags-løsninger og lavthængende frugter, vi anerkender at det gør ondt ude i hverdagen, når pengene flyttes fra skoler og dagtilbud. Derfor er vi også nået til at punkt, hvor vi ikke kommer uden om en snak om vores struktur”, siger Jesper Smaling.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Dialog er vejen frem og samtidig har vi et håb om at de gode økonomiske udsigter regeringen præsenterede i den forgangne uge kommer til at afspejle sig i den kommende økonomiaftale. Vores hånd er udstrakt til dialog med alle der ønsker en stærk folkeskole og gode dagtilbud”, siger Smaling og Larsen.

Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 30. maj er netop med netop skolebestyrelsesformænd fra alle kommunens skoler.

”Vi kommer i god tid og er klar til en konstruktiv dialog”, siger de to lokalpolitikere.