Erhvervsklubben satte politikere i stævne

16. oktober 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Erhvervsklubben satte mandag aften flere af spidskandidaterne stævne på BC Syd og for at få det hele lidt i perspektiv, så var der inviteret oplægsholdere udefra.

Sønderborg er landbrugsområde og derfor blev der sat spot på bæredygtig fødevareproduktion, hvor Gustaf Højriis Bock fra Seges kom med nogle bud på, hvad der skal tænkes i.

“Bæredygtige fødevarer er en glimrende idé, hvis i tør det”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og selvfølgelig tør vi det. Vi har et enigt byråd, der bakker op om ProjectZero og vi kan også det her”, siger konservative Ole W. Stenshøj, der også er erhvervsudvalgformand.

“Hvis vi vil det her, så skal vi have gjort noget ved vilkårene”, siger Peter Hansen fra Venstre.

En afstemning blandt debatdeltagerne i salen viser, at man mener, det er vigtigt for landdistrikterne og turismen, at der satses på bæredygtighed.

“Hvor der er mennesker, der vil noget, kan alt lade sig gøre”, siger Fælleslistens Aase Nyegaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen må siges af have ekspertviden indenfor landbrug.

“Og vejen er, vi bruger lokale, bæredygtige fødevarer i vores institutioner og så skal der være en god kommunal service til producenterne. Jeg mener også, vi skal sætte fokus på bæredygtighed og vække de unges interesse, så de får mod på at blive fødevareproducenter”, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er nogle gange sådan, at når der kommer en lys idé, så nedsættes der et udvalg, som så laver en arbejdsgruppe. Med andre ord, så tager ting tid.

“Og jeg mener, det var bedre, hvis vi var gået i gang i går”, siger erhvervsudvalgsformanden.

“Så jeg synes, vi skal lave et privat/offentligt partnerskab”, siger Stephan Kleinscchmidt fra Slesvigsk Parti. Han tilføjer, at Sønderborg kan gå sammen med nabokommunerne.

Det kan tage sin tid, inden der alene er bæredygtige fødevareproducenter i Sønderborgområdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og landbruget er et grundlag for velstanden i Sønderborg kommune, så vi skal ikke glemme de konventionelle landmænd”, siger Erik Lauritzen.

Digitalisering er allervigtigst

Danske virksomheder har tidligere sendt en del af deres produktion til udlandet, men nu trækker de den hjem igen. Men det giver ikke job til en masse mennesker, der kan stå og holde gang i et samlebånd.

“Det er robotter, der laver produkterne og de kommer til at lave meget mere. Måske kan de overtage byrådsmedlemmernes pladser”, siger Jesper Vedsø fra PWC lidt provokerende.

Artiklen fortsætter under annoncen

For rigtigt mange mennesker er digitalisering noget nyt og der er mange, der endnu ikke rigtigt kan overskue, hvad det egentligt er og hvad det kommer til at betyde for os allesammen.

“Og når politikere ikke ved, hvad digitalisering er, så kan de ikke tage de rigtige beslutninger”, siger Jesper Vedsø.

Han foreslår, at virksomhederne presser politikerne og også erhvervsklubber, der jo bare holder møder.

“I dag bruger turisterne internettet, når de skal finde oplevelser”, siger Jesper Vedsø.

I Sønderborg holder politikerne fast i, det er en god service, der er turistkontorer med levende mennesker, som kan fortælle.

“Det er muligt, men de er ikke vigtige for turisterne, der hellere vil finde oplysningerne på deres smartphones end gå og lede efter dem”, siger Jesper Vedsø.

“Jeg savner ganske enkelt et overblik over, hvordan kommunen vil gribe digitaliseringen an”, siger Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti. Han forestiller sig, der gøres mere for, at især unge kan arbejde med digitalisering.

Administration

Med tiden klarer computere mere og mere af den offentlige administration, mener oplægsholderen og det får en mødedeltager til at spørge:

“Hvor meget kan skatten sættes ned, hvis vi digitalerer den offentlige administration?”.

“Det må vi forholde os til, når teknologien er der”, siger Peter Hansen og skynder sig at tilføje, at han allerede nu kan finde 108 millioner kroner, der sagtens kan spares.

Ingen af politikerne tvivler på, at digitalisering vil fylde mere og mere – og der er heller ingen, der ikke mener, det er virkeligt vigtigt at være med på vognen.

Turismen

I Sønderborg er der en lufthavn og den bruges især, når der skal sendes mennesker afsted på ferie.

“Så det er vigtigt for Sønderborg, der kommer et lavprisselskab, som kan flyve turister hertil”, Jens Hausted fra Dansk Kyst- og Naturturisme.

Han har hørt om udviklingsplanerne på Nordals.

“Og det er jo dejligt, men imens i snakker, så har de lavet et lignende projekt lige syd for grænsen”, siger han.

“Tingene tager den tid, som de tager”, siger Stephan Kleinschmidt og siger videre, at kommunen har skudt penge i projektet og det samme har Danfoss og Linak.

Peter Hansen mener også, at Hotel Alsik bliver et aktiv.

“Det vil helt sikkert trække erhvervsturister til Sønderborg på hverdage og så tager andre ind på hotellet for at blive forkælet i weekenderne”, siger han.

“Jeg tror også, der er sønderborgensere, der tager et weekendophold på øverste etage”, siger han.

En forsigtig konklusion på Erhvervsklubbens vælgermøde kan være, at der ligger masser af muligheder foran os. Så det handler mest af alt bare om at samle dem op og føre dem ud i livet i et samspil mellem private virksomheder, iværksættere og kommunen.