Erhvervslivet fik indblik i lufthavnens fremtid

Sønderborg Lufthavn. Arkivfoto: Ole Kæhler
Sønderborg Lufthavn. Arkivfoto: Ole Kæhler
17. april 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag eftermiddag var 80 personer fra 45 lokale virksomheder samlet på Hotel Alsik for at høre om Sønderborg Lufthavn, som netop har fået lavet en analyse af erhvervslivets ønsker til lufthavnen.

“Udviklingen af Sønderborg Lufthavn er en vision for Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde Lars Tveen, som er direktør i fonden.

“Lufthavnen vil gøre vores område mere attraktivt og den udvikling lufthavnen skal gennemgå, den har lufthavnsdirektør Jákup Sverri Kass været igennem før og det var på Færøerne”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lufthavnsdirektøren fortalte, at han var i den færøske lufthavn, Vagar, fra 2012 til 2017.

“På Færøerne er der bjerge, så det er ikke let at udvide en lufthavn deroppe, men der kom ny landingsbane, ny terminal og nye omgivelser”, sagde han og fortalte, at det i sidste ende gav flere passagerer og lavere priser.

Herefter fortalte han, at i 1998 var der cirka 100.000 passagerer, som fløj til og fra Sønderborg Lufthavn, hvor der nu er omkring 53.000 årlige passagerer og 4000 årlige afgange og landinger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“En del af dem, der flyver fra Sønderborg, de rejser ud på ferier og det skal vi have gjort noget ved, så der kommer nogen og fylder de lokale hoteller”, sagde han og tilføjede, at der arbejdes på at få ruter til Amsterdam, München, Berlin, Paris og London.

“Vores mål er at komme op på 150.000 passagerer om året og det betyder, vi skal ud og banke på nogle døre og vi skal på det, som jeg kalder speeddating på Routes Europa, som er en messe for luftfarten. Det hjælper ikke at sende en brochure”, sagde lufthavnsdirektøren, som satser på, at der i 2032 er 80.000 passagerer, som flyver på ruten til og fra København. 25.000 som flyver til og fra europæiske lufthavne samt 45.000 charterrejsende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lufthavnen vil være udvidet og moderniseret i sommeren 2027.

Louise Degn, der har været med til at lave analysen af erhvervslivets rejsebehov, fortalte, at 70 procent af de rejsende i Sønderborg Lufthavn er forretningsrejsende. Hun fortalte også, at i Sønderborg-området er lufthavnen kendt for sin rute til København.

“Udenfor kommunen kniber det med kendskabet til vores lufthavn”, sagde Louise Degn. Af de lokale virksomheder, som rejser med fly, der rejser 20 procent af dem fra Sønderborg, mens 80 procent flyver fra Billund eller Hamborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I Billund Lufthavn er forretningsmodellen: ‘Flere fly, flere passagerer’. Og det giver flere penge”, sagde Kjeld Zacho Jørgensen, der tidligere var direktør i netop Billund Lufthavn. Han kunne også fortælle, at flypassagerer ikke er lufthavnskunder.

“Men det er flyselskaberne og vi skal huske, at beredskab og personale skal der være – og det kræver ikke meget ekstra, at der kommer flere fly”, sagde den tidligere Billund-direktør.

Han rådede direktøren i Sønderborg Lufthavn til at afdække det faktiske behov for destinationer – og ikke se så meget på ønsker. Fly skal jo flyve de rejsende til de steder, som de har brug for at komme til.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis der er lande, som mange medarbejdere i Sønderborg-området kommer fra, så er de lande måske en mulig destination. Medarbejderne fra udlandet vil jo gerne hjem en gang imellem. Det er sådan, at flyselskaber lander der, hvor de kan tjene flest penge. Hvis et fly flyver to timer for at komme til en destination, så koster det omkring 150.000 kroner og det er det beløb, der minimum skal hjem”, sagde Kjeld Zacho Jørgensen og sluttede med at sige:

“Det, som kan spænde ben for Sønderborg Lufthavn, det er, hvis der kommer en fast forbindelse til Fyn”.

Jørgen Mads Clausen var tydeligvis ikke enig:

“En fast forbindelse vil gøre lufthavnen i Sønderborg relevant for endnu flere”, sagde han.

Borgmester Erik Lauritzen var den sidste i talerækken og han ved, at Sønderborg Lufthavn skal være Sønderjyllands og Slesvigsk foretrukne lufthavn.

“Og jeg kan fortælle, at i Aabenraa er de begyndt at sige ‘vores’ lufthavn og vi har jo også brugt et par år på at vænne os til at kalde akutsygehuset i Aabenraa for ‘vores’ sygehus”, sagde borgmesteren og fortsatte:

“I kommunen er vi glade for partnerskabet med Bitten & Mads Clausens Fond og udviklingen af lufthavnen er et langt træk – og vi kommer ikke til at vakle på vejen”.

Her er der billeder fra erhvervstræffet.