Flagdag i strålende solskin

5. september 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Den 5. september er dagen, hvor der flages for alle dem, der er – eller har været – sendt ud til verdens brændpunkter og Sønderborg har hejst flaget siden mærkedagen blev indført.

“Jeg er stolt af den indsats, som vi i Sønderborg gør for de mennesker, der har været sendt ud og glad for den indsats, som vi gør, for at hjælpe dem videre, når de vender hjem”, sagde borgmester Erik Lauritzen til SønderborgNYT, inden arrangementet begyndte klokken 17:30.

“Med det her arrangement kan vi alle være med til at anerkende deres indsats og give dem den tak, som de fortjener, sagde borgmesteren videre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde gerne været foruden, at vi er nødt til at sende militær og andre ud til brændpunkter, men når det er sådan, at vi er nødt til at gøre det, så er det godt, at der er nogen, som tager ansvaret på sig”.

Kommunaldirektøren bød velkommen

“Flagdagen er en unik anledning til at sætte fokus på vores veteraner her i Sønderborg – og jeg er stolt over, at vi stadig råder over en del af kasernen, som huser vores veterankoordinator, Kontaktudvalget og hvor Leif Larsen er i gang med at indrette et militær-museum”, sagde kommunaldirektør Tim Hansen i sin velkomst.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den 27. september deltager vi i Uniform på jobbet, der går ud på, at alle tidligere udsendte møder op på deres job i uniform. Jeg opfordrer til, at alle – hvor det er passende – gør det”, sagde kommunaldirektøren og tilføjede, at han også selv møder i sin uniform.

Borgmesteren satte pris på, at rigtigt mange var mødt op til arrangementet foran Rådhuset.

Flagdagen er en vigtig dag

“Jeg er glad for, at så mange er mødt op, fordi Flagdagen er en vigtig dag, hvor vi viser respekt for alle dem, der er – eller har været – udsendt. Dagen i dag er deres”, sagde borgmester Erik Lauritzen i sin tale.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I Sønderborg bor der cirka 500 mennesker, som er eller var ude i konfliktområder – og vi står klar til at hjælpe, når I kommer hjem og vi er der også for Jeres pårørende”, sagde borgmesteren.

Herefter blev der givet medaljer til børn, som har manglet deres far eller mor for en tid, fordi han eller hun var udsendt.

“Jeg har været udsendt til Jugoslavien og i dag er jeg pædagog på Broager Skole, hvor jeg hjælper børn, som har det svært”, sagde Morten Ladefoged, som holdt ‘den udsendtes tale’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortalte blandt andet om, at da han havde været udsendt i et halvt år, så kom holdet, som skulle afløse.

“Der var en, som råbte ‘nedslag’ og de nye smed sig ned på gulvet. Men nedslaget var ikke tæt på, så jeg og de andre ‘gamle’ reagerede stort set ikke. På gulvet lå de nye og var helt hvide i ansigterne – og jeg tænkte på, om vi andre virkelig var blevet så hærdede”, sagde Morten Ladefoged.

“Jeg tænkte også, at vi ‘gamle’ hellere måtte blive i Jugoslavien og hjælpe de nye. Så kom jeg i tanke om, at et halvt år tidligere, var det mig, der blev helt hvid i hovedet, når der blev råbt: Nedslag”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortalte også, at han faktisk kendte de byer, som han som soldat genoplevede.

“Jeg havde kørt gennem flere af byerne, når vi kørte på ferie og huskede mange dejlige byer med masser af flotte bygninger. Nu var alle bygningerne ødelagte og fulde af skudhuller. Der stod også masser af små hvide kors. Intet var som på ferieturene”, sagde Morten Ladefoged.

Efter hans tale blev der lagt kranse og en buket ved mindestenen på Rådhustorvet.

Arrangementet blev krydret med musik fra Flyverhjemmeværnets Musikkorps og piger fra Sønderjysk Pigekor sang nogle sange -og efter arranmgementet var slut, så var veteraner og pårørende inviteret indenfor i Rådhuset, hvor de kunne nyde en øl eller an vand, inden de begav sig afsted til SønderborgHus, hvor BS Food havde stillet mad frem på et bord og musikere sad klar på scenen.

Du kan SE BILLEDER HER.

1. maj 2024 REGIONALT, Samfund

Klokken 12 hyler sirenerne og det gør mobiltelefoner også

1. maj 2024 REGIONALT

Den første onsdag i maj tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet alle landets sirener og det er anden gang, at alarmen også bliver testet på nyere mobiltelefoner. Det sker klokken 12.00, når sirenerne lyder med ‘Fare-signalet’, som er en tone, der gentages fire gange i løbet af 45 sekunder. Tonen stiger hurtigt og falder langsomt, og der […]

Læs mere...