Hør om den dansk/tyske strid om mindesmærkerne fra Den Store Krig

15. oktober 2019 Kultur

Hvert sogn i Sønderjylland har sit mindesmærke over de faldne i Første Verdenskrig. Mindre kendt er, at der i en del sogne senere blev strid om mindesmærket. Danske sønderjyder så de faldne som ofre for en sag, der ikke var deres.

Tysksindede så soldaterne som helte faldet for det tyske fædreland. Det skabte strid.

I 1930-erne benyttede det tyske mindretal mindestenene ved såkaldte ’Heldengedenktage’ under hagekorset. De dansksindede svarede i 1936 med at oprette foreningen Dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere og gjorde 11.november til dansk mindedag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan du høre rigtigt meget om den 30. oktober i MultiKulturhuset, skriver Historisk Samfund for Sønderjyllands Sønderborgkreds.

Historiker, dr.phil. Lars Henningsen fortæller med eksempler fra Sønderborg-egnen om mindesmærkerne og de dramatiske stridigheder, som de blev centrum i.

Samtidig præsenteres Lars Henningsens nye bog, Kampen om de faldnes minde, og det er muligt at købe et eksemplar med hjem.

Foredraget er onsdag den 30. oktober klokken 15 i Multikulturhuset

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. juli 2021 REGIONALT, Debat

Debatindlæg: PLO skal leve op til aftalerne om drift af Lægevagten

27. juli 2021 REGIONALT

Regionsrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen, Socialdemokratiet, skriver: I sommervarmen har der i pressen været flere historier om lange, ja urimelig lange svartider hos lægevagten i Region Syddanmark. Dette er på ingen måder acceptabelt og i direkte modstrid med den kontrakt, som regionen har indgået med PLO – Praktiserende Lægers Organisation – der driver Lægevagten på vegne af […]

Læs mere...