Hvad gør pårørende når et familiemedlem sættes bag tremmer?

29. juni 2020 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Hvad stiller de pårørende egentlig op, når foreksempel familiefaderen pludselig bliver hentet af politiet og sat i arresten? Det spørgsmål er der mange, som er tæt på indsatte i landets fængsler, der har stillet sig selv.

“Jeg synes helt klart, der er brug for nogle netværk, hvor pårørende til indsatte kan mødes, dele oplevelser og hjælpe hinanden”, siger Anette Dam, der gennem otte år har været frivillig og hjulpet indsatte.

Når politiet kommer ind i et hjem og anholder et familiemedlem, så tager de den anholdte med – og familien står tilbage uden at vide bare det mindste om, hvorfor vedkommende er anholdt, om han kommer hjem efter afhøringen eller om han bliver sat i arrestet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Min mand havde siddet i fængsel, da jeg mødte ham – og det skete igen, mens vi var sammen – og jeg oplevede at stå med en masse ubevarede spørgsmål og det må andre også have prøvet”, siger Anette Dam til SønderborgNYT.

“Man tænker jo, om der er hjælp til huslejen og andre faste udgifter. Man tænker på børnene og rigtigt meget andet, som man er vant til at være to om”, siger Anette Dam, som nu har prøvet tingene på egen krop og derfor har en del erfaringer og en del viden på området.

Artiklen fortsætter under annoncen

Besøg er også et problem

Anette Dam fortæller, at det sjældent er familiemedllemmer fra den velstående del af befolkningen, der sidder i fængsel og for mange pårørende er det en stor udfordring at besøge deres mand eller kæreste, når han afsoner en dom i et statsfængsel.

“Langt de fleste fængsler ligger på landet og der er sjældent offentlige transportmidler i nærheden. Altså er taxa tit den eneste løsning og for økonomisk udsatte er det voldsomt mange penge at tage ud af budgettet”, siger Anette Dam.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du er pårørende til en indsat eller en varetægtsfængslet, så kan du hente støtte i den netværksgruppe, som Anette Dam vil lave. Gruppen samles den 18. august i Frivillighedens Hus i Perlgade.

“Jeg vil gerne have, at interesserede tilmelder sig via en mail eller ved at ringe til mig på telefon 9188 3525”, siger Anette Dam. Mailadressen er: [email protected]