Ikke alene Erik Lauritzen men alle landets borgmestre har svært ved at forklare nedskæringer

24. maj 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Det er ikke alene borgmester Erik Lauritzen, som har det svært med at forklare borgerne, at der bliver skåret ned på børne,- ældre- og handicapområderne. Sådan er det også for borgmestre i andre kommuner.

Det fortæller Erik Lauritzen, der tirsdag aften var til møde med landets andre borgmestre.

“Kommunerne mangler stadig at få refunderet Corona-udgifterne og de penge, for Sønderborgs vedkommende er 39,7 millioner kroner og de syv millioner, som er brugt på at hjælpe ukrainske flygtninge og der er ingen garanti for, at vi får dem”, siger Erik Lauritzen og det er ikke det eneste ‘hængeparti’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når borgere fra Sønderborg Kommune bliver indlagt på sygehuset, så får kommunen regningen.

“Og her har vi betalt 36 millioner kroner for meget, men de penge er låst fast, mens staten arbejder på en ny beregningsmodel. Om vi så får pengene når den en gang er færdig, ved jeg ikke”.

Det er KL, som skal forhandle økonomi med regeringen.

“Og landets borgmestre har sagt til KL, at de ikke skal lave en aftale for enhver pris”.

Han har svært ved at se, hvad han og de øvrige skal sige til borgerne ude i kommunerne, hvor sparekniven kommer til at skære voldsomt i velfærden, når befolkningen på tv-skærmen ser folketingspolitikere og regering fortæller, at råderummet er 16 milliarder større end først antaget.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det går godt i virksomhederne, beskæftigelsen er høj, inflationen er på vej ned og dansk økonomi er stærk”, siger borgmesteren.

I gang med et sparebudget

Lige nu er Sønderborg Kommunes forvaltninger og Byrådet i gang med tilløbet til at lægge budget for det kommende år.

“I arbejdet med budgettet tager vi højde for, at vi nok ikke får flere penge fra staten”, siger borgmesteren og fortsætter:

“Vi er så langt nede, at vi kommer til at tage nogle torskedumme beslutninger. Et eksempel er forslaget om at reducere antallet af HK-elever. Vi råder unge til at uddanne sig og vi har svært ved at finde arbejdskraft”.