Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om samvær

14. oktober 2020 Erhverv Skrevet af: Michael Kjær

Hej Brevkasse,

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har lyst til, at min søn på syv år skal på samvær med sin far? Vi kan ikke tale sammen, og jeg har mest lyst til, at han ikke skal være en del af min søns liv.

Han har samvær fredag til mandag i lige uger, og sådan har det kørt i lidt over et år. Min søn er glad for at være hos ham. Samværsaftalen er fastsat hos Familieretshuset, men jeg er lidt ked af, at jeg gik med til så langt et samvær dengang.

Hvad vil I råde mig til at gøre?

Artiklen fortsætter under annoncen

Hilsen Emilie

Kære Emilie,

Tak for dit spørgsmål. Det er fastsat i lovgivningen, at et barn har ret til begge sine forældre. Den forælder som barnet bor hos har pligt til at være med til at sikre, at barnet har kontakt til den anden forælder.

Jeg forstår godt, at det kan være svært, når kommunikationen mellem jer er dårlig. Såfremt du ikke udleverer din søn til samvær med hans far, risikerer du dog, at faderen indleverer en begæring til Familieretten om, at der skal ske tvangsfuldbyrdelse af jeres samværsaftale.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når samværsaftalen er fastsat i Familieretshuset, og når jeres søn trives med samværet, er det min umiddelbare vurdering – uden at kende de helt konkrete omstændigheder i sagen – at din søn vil blive udleveret til faderen på samvær.

Jeg kan derfor ikke anbefale dig, at du tilbageholder din søn fra samværet.

Såfremt du mener, at der er grundlag for at ændre samværsaftalen, skal du søge herom via Familieretshuset. Din søn har en alder, hvor han formentlig vil blive hørt i forbindelse med behandlingen af sagen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan desuden have store konsekvenser for dig, og dit forhold til din søn, såfremt du uberettiget tilbageholder din søn fra samvær med faderen. Der er netop kommet en afgørelse fra Højesteret, hvor samværschikane medførte, at moderen mistede forældremyndigheden over barnet.

I en sag om forældremyndighed indgår nemlig som et vigtigt element i vurderingen af, hvad der er bedst for barnet, om man som forælder uberettiget hindrer barnets kontakt til den anden forælder, og om man udviser modstand mod et samarbejde med den anden forælder til barnets bedste.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du skal derfor være meget påpasselig, og sørge for at søge via Familieretshuset med helt konkrete holdepunkter, hvis du mener, at det er bedre for din søn med en anden samværsordning.

Jeg vil anbefale dig, at du søger bistand hos en advokat, der beskæftiger sig med børnesager for mere råd og vejledning omkring samvær, bopæl og forældremyndighed.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm