Sygehuset får ansvaret for patienter i tre døgn efter udskrivelsen

29. august 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Alt for mange ældre patienter genindlægges og det vil politikerne i Region Syddanmark gerne ændre på og derfor godkendte regionsrådet i går, mandag, en model for et 72-timers udvidet behandlingsansvar. Det udvidede behandlingsansvar betyder, at den kommune, patienten udskrives til, kan tage direkte kontakt til den afdeling på sygehuset, som patienten er udskrevet fra, i 72 timer efter udskrivelsen.

Det kan de gøre for at afklare spørgsmål om f.eks. medicin eller behandlingsplan eller for at få sundhedsfaglig sparring eller rådgivning på grund af en forværring i patientens tilstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formålet med ordningen er høj kvalitet, patientsikkerhed og sammenhæng i forløb og dermed også føre til færre genindlæggelser.

“Jeg er glad for, at vi med denne beslutning sikrer mere sammenhæng og tryghed for visse patientgrupper. Når sygehuset har behandlingsansvaret i 72 timer efter udskrivelsen, skulle vi gerne mindste antallet af genindlæggelser. Der har været en del uskønne forløb, når patienter kom fra sygehus til eget hjem eller, plejecenter eller Center for Korttidspladser”, siger Venstre-politiker Tage Petersen, som sidder i både Byrådet og Regionsrådet. Han fortæller videre, at det er Sønderborg Kommune, der får regningen, når borgere her fra kommunen bliver indlagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men jeg tror ikke, kommunen får noget økonomisk ud af den nye ordning, som træder i kraft fra november, men det er bedre for patienterne”, siger han og fortæller, at Sønderborg Kommune betaler omtrent 40 millioner kroner for meget årligt til sygehusene.

“Det er en god ting, det bliver bedre for patienterne, når kommunens personale kan ringe til sygehusafdeling patienten er udskrevet fra, hvis der er brug for hjælp i konkrete situationer. På den måde kan en del genindlæggelser undgås”, siger hun og nævner også økonomien.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi ville have forhandlet om de mange penge, som vi mener, Sønderborg Kommune betaler for meget til sygehusene, men så fik vi at vide, at en ny Strukturreform for hele sundhedsvæsnet er på vej og det betyder, vi skal vente – som vi nu har gjort i fem år”, siger hun videre.

“Men vi har opdaget, at det med kommunernes betaling til sygehusene slet ikke er nævnt i reform-udspillet, så nu har vi travlt med at få folketingspolitikerne til at sørge for, at det bliver skrevet ind”.