Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

Vester Sottrups frivillige brandmænd efter deres allersidste møde. Privat foto
Vester Sottrups frivillige brandmænd efter deres allersidste møde. Privat foto
1. december 2022 Sønderborg Skrevet af: Ole Kæhler

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn.

”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi har indgået med Sønderborg Kommune og derfor har vi onsdag aften i fællesskab besluttet, at det er det rigtige at gøre. Jeg vil nødig være i det lokale brandværn og det så er andre frivillige brandmænd, der må køre hertil med udrykning, fordi vi ikke kan stille”, siger brandkaptajn Ken Julius til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi vil gerne sige 1000 tak for støtten og opbakningen gennem de sidste 76 år”, lyder det fra brandfolkene i Vester Sottrup Frivillige Brandværn, der siden 1946 har rykket ud til borgerne i Vester Sottrup og Nybøl-området, når der har været behov for det.

Tak for mange års indsats

”Jeg har enorm respekt for det arbejde, Vester Sottrup Frivillige Brandværn har leveret for at gøre deres naboer trygge. Et brandværn har en meget ansvarsfuld funktion, for det er en vigtig og alvorlig opgave, da der potentielt kan være menneskeliv på spil. Og det kræver, at brandværnets opgaver bliver løst inden for den beskrevne tid, med uddannede brandmænd og med det rette antal. Jeg vil gerne sende en stor tak til brandfolkene i Vester Sottrup Frivillige Brandværn, for de har med en stor frivillig indsats gennem rigtig mange år løst en meget betydningsfuld opgave”, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når de frivillige brandværn rykker ud, skal der være en holdleder med, ligesom der også skal være røgdykkere og en chauffør med. Alle skal være uddannet brandmænd.

”Vi var tidligere 20-25 frivillige brandmænd. Her på det seneste har vi været helt nede på 6-10 frivillige brandmænd, hvor nogle ikke har været fuldt uddannet”, siger Ken Julius.

At det frivillige brandværn skal nedlægges, er ikke en beslutning, der kommer ud af det blå.

De frivillige brandmænd har på det seneste lavet statistik på hvor mange, der kunne deltage, hvis brandværnet var blevet kaldt ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi kunne se, at vi ikke kunne stille med det mandskab, vi skal. Det kunne vi for to år siden, men når vi ikke kan i dag, så er det mest forsvarligt at stoppe”, siger Ken Julius.

”Jeg er rigtig ked af, at Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker, for det har selvfølgelig betydning, når et brandværn nedlægger sig selv. Men jeg kan forsikre borgerne i Vester Sottrup om, at der fortsat kommer brandfolk, hvis der går ild i ens ejendom, og det vil ske inden for den fastsatte udrykningstid. Det bliver primært Ullerup Frivillige Brandværn og Beredskab Sønderborg samt Broager Frivillige Brandværn, der vil køre til Vester Sottrup i fremtiden, hvis det brænder”, siger borgmester Erik Lauritzen, som er formand for Beredskabskomissionen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I den kommende tid skal Beredskab Sønderborg og Beredskabskommissionen afklare, hvad der skal ske med brandstationen i Vester Sottrup samt med Vester Sottrup Frivillige Brandværns køretøjer og materiel.

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...