5.A på Hørup Centralskole er i finalen i Historiedysten

5. A Hørup Centralskole. Privat foto
5. A Hørup Centralskole. Privat foto
2. oktober 2020 Uddannelse Skrevet af: Redaktion

Lærer Karin Thorsted meldte Hørup Centralskoles 5. A til en konkurrence for 5./6.-klasser og det er ‘Historiedysten’, som Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot hvert andet år står bag.

Der er fokus på viden om Danmarkshistorien. I år handlede det om Genforeningen i 1920 og sønderjydernes historie fra 1864-1920, og især hvordan de dansksindede sønderjyder under 1. verdenskrig måtte kæmpe for et land, de ikke følte var deres.

“I første runde deltog vi sammen med 1.300 andre skoleklasser i en multiple-choice quiz. Ud af 50 spørgsmål havde eleverne 46 gennemsnitligt rigtige, hvorfor vi gik videre til 2.runde sammen med 30 andre 5./6.-klasser. Her skulle vi lave en kreativ opgave. Vi valgte at lave en film som en videoreportage fra Sønderjylland under 1.verdenskrig. Vi lavede også en PowerPoint af billeder fra selve optagelserne og processen”, siger Karin Thorsted i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Produktet og ideerne 

“Vi valgte af flere grunde at lave produktet som en videoreportage. Fordi vi er en skole i Sønderjylland – tæt på Dybbøl Banke – tænkte jeg, det var nærliggende for os at optage video i det historiske område – især til
hjemmefrontscenerne”, siger klasselæreren.

Efter en fælles snak og brainstorm i klassen valgte klassen at fokusere på de savn og lidelseshistorier der både fandtes blandt mændene og kvinderne.

Mændene var kaldt til kamp ved fronterne og skulle kæmpe, imens måtte kvinderne og børnene klare det hårde arbejde på gårdene sammen med husarbejdet i hjemmene, hvor der samtidig også var vareknaphed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Under disse vanskelige vilkår opretholdt de dansksindede stadig håbet om, at krigens afslutning kunne give dem mulighed for at blive danske igen indenfor danske grænser.

“Jeg fik desuden lavet en aftale med Ditte Koch fra Historiecenter Dybbøl, således vi kunne optage de indendørs scener fra gården og forsamlingshuset med sønderjysk kaffebord der. Jeg havde på forhånd undersøgt området udenfor og vidste derfor, at det fint egnede sig til at optage en scene fra en mark på hjemmefronten og scenen fra slagmarken i Frankrig”, siger Karin Thorsted.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tanken var at formidle 5.A´s opnåede faglige viden gennem et slags rollespil optaget som en videoreportage på en sjov måde med hjemmelavede rekvisitter som cigaretter, røde og hvide blomster af karton, protestsvin af karton, blå sangbøger, breve, preusserhjelme; pikkelhuer lavet af æggebakker, originale rekvisitter fra 1. verdenskrig, masser af hjemmelavet bagværk til sønderjysk kaffebord samt tøj fra gemmerne.

Både ‘journalisternes’ og skuespillerholdets opgave var at formidle faglige fakta i form af en stemningsvideo om faktuelle begivenheder, livet i en skyttegrav i Frankrig, hvor der døde flest sønderjyder og fra hjemmefronten både i marken, på gården og i et forsamlingshus under 1. verdenskrigs rasen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kreativt produkt gav en finaleplads

Vores kreative besvarelse i runde to placerede os blandt de tre bedste klasser. Arrangørerne skrev til os, at vi virkelig havde imponeret dommerpanelet og derfor er gået videre til finalen, som fysisk skulle have foregået på Frederiksborg Slot, men for at følge myndighedernes anbefalinger holdes den virtuelt på torsdag på egen skole. 5. klasserne i Hørup skal dyste mod to 6. klasser.

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...