Masser af te på bordet i Det Sønderjyske Køkken

22. februar 2018 GALLERIER Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften blev Det Kinesiske Nytår i Sønderborg rundet flot af med te-smagning i Det Sønderjyske Køkken i Perlegade – og det var Jacob Carstensen fra Carstensen Tehandel, der delte ud af sin store viden om den 5000 år gamle drik.

Men inden han fik ordet, så fortalte medejer af Det Sønderjyske Køkken, Jesper Kock, lidt om stedet.

“Det Sønderjyske Køkken er en del af Det Sønderjyske Hus, som blev lavet for at skabe mere liv i den øvre ende af Perlegade. Borgen var bygget og både butikker og mennesker trak mod den anden ende af gaden”, siger Jesper Kock. Han fortæller videre, at det ikke var alle, der så med milde øjne på butiksflytningerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men dengang vi fik Føtex, så trak butikker fra Jernbanegade til den øvre del af Perlegade, så alting forandrer sig altså hele tiden”, siger han.

30 år med te

Jacob Carstensen fra  Carstensen Tehandel lægger ud med at fortælle, at familiefirmaet har 30 år på bagen og det hører hjemme i Aabenraa.

Der blev skænket flere slags te.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har 377 forskellige slags te, 130 forhandlere, to butikker, hvor den ene er i Jernbanegade i Sønderborg, og nethandel“, siger han til de 60 gæster, der sad og lyttede.

Når te er så populært, så skyldes det blandt andet, der er koffein i.

“Der er slet ikke så meget koffein i te, som der er i kaffe. Mens koffeinen i kaffe virker hurtigt og kort, så virker koffein i te langsomt og længe”, siger Jacob Carstensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Te kommer fra Kina

3000 år før Kristi fødsel var der en kejser i Kina, der rejste meget rundt.

“En dag er hans ansatte i gang med at koge vand til ham – og der falder så et par blade ned i vandet. I stedet for at starte forfra, så fisker de bladene op og serverer vandet for kejseren”, siger Jacob Carstensen. Vandet faldt i kejserens smag og dermed eksisterede te.

Små 4000 år senere bliver te for første gang registreret og i 1610 kom teen til Europa for første gang.

“Det var Holland, der fragtede te hjem og den bredte sig ud til nabolandene og i 1640 drikkes der te hos de danske kongelige for første gang”, siger tehandleren.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1740 blev den første kop te drukket på Als.

“Og det var på Nordals, det skete”, siger Jacob Carstensen.

De 60 te-interesserede gæster fik masser af smagsprøver og der blev fortalt om dem alle. Både om smag, trækketid og de gode ting, som teen måske gør ved kroppen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

3. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Veteranerne vist frem i flot solskin

3. maj 2024 Kultur

I går, torsdag, var ikke den første gang, hvor vi var på Slotskajen i år, men den var den første aften, hvor det ikke var koldt”, siger formanden for veteranklubben, Thomas Nielsen, til SønderborgNYT. Det gode vejr havde fået ekstra mange veteranbilejere til at dukke op og der var også pænt med besøgende til at […]

Læs mere...