Broager Fjernvarmeværk er fortsat det grønneste i Danmark

Broager Fjernvarmeværk. Foto: Broager.dk
Broager Fjernvarmeværk. Foto: Broager.dk
27. august 2021 Broager Skrevet af: Redaktion

Broager Fjernvarme er fortsat det grønneste fjernvarmeværk i Danmark. ikke det billigste, men absolut godt på vej

Det fortalte Peer Monger, formand for Broager Fjernvarme, på generalforsamlingen torsdag aften, skriver Broager.dk 

De 1.126 forbrugere af fjernvarmen fik – takket være blandt andet effektiviseringer – en prisreduktion på over 1.000 kr. i 2020, og det betød selvfølgelig, at fjernvarmens indtægter faldt – med 1 million til 13,7 millioner kroner i forhold til budget – og selvom stadig flere tilslutter sig fjernvarmen, venter fjernvarmen også i år et fald, så forbrugerne kun skal betale 13,3 millioner for varmen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi producerer alt hvad der er teknisk muligt på vores solvarmeanlæg, 2020 var sommeren ikke så varm, men anlægget gav et enormt tilskud fra solvarmepanelerne og med varmepumpen inde i billedet viser vores produktionsapparat sin berettigelse”, sagde formanden.

Vi optimerer fortsat for at opnå den helt ideelle grønne profil og bestemt også for at finde den billigste måde at producere på, oplyste formanden i beretningen. Solen bidrog med 17 procent af varmen og 74 procent blev produceret fra grundvandet fra Vemmingbund. Kun 9 procent blev produceret fra naturgas.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peer Monger oplyste også, at teglværkerne ønsker, at Broager Fjernvarme skal aftage noget af overskudsvarmen. ProjectZero, kommunen og Plan Energi har støttet tanken.

”Men man kan ikke fortælle os mere præcist, hvor meget det drejer sig om eller hvornår vi skal forvente at få overskudsvarmen. Vi er uenige om, hvordan vi skulle kunne opbevare overskudsvarmen og mens vi mener, at det varme grundvand kommer fra en undergrund, hvor vandet strømmer fra Vemmingbund til Nybøl, mener andre at vi pumper op fra en såkaldt lomme”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Heldigvis tror jeg, at vi har fået lagt låg på den sag”, sagde formanden. Han undrer sig tilmed over, at teglværkerne ikke i stedet tilgodeser Nybøl, hvor kommunen tillader nyt boligbyggeri.

”Det gør kommunen jo ikke i Broager”, bemærkede Peer Monger. Han lovede dog, at bestyrelsen nøje vil følge udviklingen og er åbne for overskudsvarme, hvis det giver økonomisk gevinst.

Du kan læse mere på Broager.dk

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

4. maj 2024 Samfund, Sønderborg

Kontrakten er skrevet under – nu kan der rives bygninger ned i Nørager

4. maj 2024 Samfund

Fredag blev kontrakten om nedrivning af Nørager skrevet under og det var et øjeblik præget af refleksion over en lang proces, glæde over lokale kræfter og en forventning om at få det bedste ud af situationen, man er blevet sat i, skriver Salus på deres hjemmeside. Teknisk chef for SALUS Boligadministration, Brian Skou Juhler Larsen, […]

Læs mere...