Spejderlejren har eget hospital med 200 sundhedsfaglige frivillige

17. juli 2017 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Spejderlejren bliver så stor, at Sønderborgs indbyggertal næsten fordobles af mennesker, der bygger, leger, klatrer, sejler, hugger brænde, tænder bål og meget andet.

Og det er ikke utænkeligt, at nogle af børnene kommer galt afsted. Falder og slår en arm eller et ben, brænder sig eller snitter i fingrene.

Alligevel tager oversygeplejerske Helle Overgaard fra Sygehus Sønderjylland udsigterne med knusende ro og forventer hverken, at Spejdernes Lejr giver anledning lange ventetider i skadestuen eller til at kalde ekstra vagter ind.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lejrhospital og apotek

Det kan hun, fordi Spejdernes Lejr har eget lejrhospital med fire tilknyttede skadeklinikker drevet af omkring 200 frivillige læger heraf adskillige speciallæger fra forskellige specialer, sygeplejersker, læge- eller sygeplejestuderende og sosu-assistenter.

“Vi stiller med vores eget lejrhospital, som vi kaldet det. Det gør vi for at støtte beredskabet”, siger Spejderlejren til SønderborgNYT.

Lejrhospitalet har otte behandlingsrum, sengepladser og særlige skyllestuer til brandsår, hvor patienten kan sidde og der også er plads til patientens patruljekammerater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lejrhospitalet er også udstyret, så det er muligt tage blodprøver og på stedet undersøge dem for blodprocent, blodsukker, infektionstal og infektioner, der giver halsbetændelse.

Der er bemandet tandlægeklinik og fysioterapeut.

Medicinudskrivningen sker efter samme princip som i lægevagten, så patienten får et par piller i hånden og en recept, så resten kan hentes på lejrens apoteksudsalg.

Egen ambulance

Lejren har sin egen interne ambulance til at køre inde i lejren samt bemandede køretøjer, der kan transportere patienter ud af lejren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det betyder, at står der en spejder og ringer efter en ambulance til Spejderlejren, så sender alarmcentralen lejrens egen”, siger Spejderlejren.

Jørn Lehmann fra regionsrådet fortæller, at det ikke er regionen, der opfordret spejderne til at stille med deres eget hospitalsberedskab.

“Men det er da glimrende, at de gør det og samtidigt er det jo lettere for uheldige spejdere, at der er hjælp i lejren, så man ikke skal helt til Aabenraa for at få syet et par sting”, siger Jørn Lehmann til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil naturligvis kunne opstå skader eller komme en med alvorlig sygdom, som Lejrhospitalet ikke kan klare. Og sker det, sendes patientenh videre til sygehuset i Sønderborg eller Aabenraa.

4. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Koncertsalen Alsion har fået ny bestyrelsesformand

4. maj 2024 Kultur

Den mangeårige bestyrelsesformand for Fonden Koncertsalen Alsion, Ole Balle, har valgt at fratræde som følge af sin pension og det har udløst en intern bestyrelsesrokade, skriver fonden. Den hidtidige næstformand, økonomichef i Bitten & Mads Clausens Fond, Mads Thomsen, har indtaget formandsposten. Kultur- og Fritidschef i Sønderborg Kommune, Morten Skovmand Fogh, er ny næstformand. Bestyrelsens […]

Læs mere...