Byrådet godkendte en handleplan for lokale råvarer

7. oktober 2019 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

En handleplan for fødevarer, som Sønderborg Byråd netop har godkendt, skal være med til at skabe en sund måltidskultur hos borgerne og bidrage til CO2-neutralitet. Og så skal den skabe grundlag for, at der med lokal fødevareproduktion som omdrejningspunkt kan opstå levende, eftertragtede bomiljøer i landdistrikterne.

Borgmester Erik Lauritzen sagde:

”Det giver rigtig meget mening at satse på lokale råvarer. Alene for sundhedens skyld er der god grund til at udvikle produktion af lokale fødevarer, styrke afsætningen og servere dem lokalt. Derudover er det klimavenligt at spise lokale fødevarer, som ikke er transporteret langt og dyrt. Og endelig kan vi fremme det lokale erhvervsliv – det vil sige skabe vækst, arbejdspladser og bosætning – ved at støtte og udvikle efterspørgslen på lokale fødevarer. Fødevarer kan være en løftestang for udvikling i landdistrikterne, og jeg glæder mig over, at vi i Sønderborg er klar til at gå foran på dette område, som i den grad falder i tråd med FN’s verdensmål”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var et enigt byråd, der godkendte handleplanen, som skitserer en række konkrete tiltag, som skal sikre, at planen bliver til handling.

”Med handleplanen ønsker vi at sætte et positivt aftryk på borgernes livskvalitet og bidrage til, at vi når målet om CO2-neutralitet i 2029. Samtidig vil vi arbejde for, at der skabes levende, eftertragtede bomiljøer på landet, og at der hos detailhandel, producenter, restauranter og alle andre madaktører skabes en forståelse for, at fokus på lokale råvarer er en vigtig drivkraft for sundhed, oplevelser, bosætning og erhvervsudvikling på landet”, sagde udvalgsformand Charlotte Riis Engelbrecht.

Artiklen fortsætter under annoncen

Konkrete tiltag:

Lokale fødevarer ind i de offentlige køkkener og ind i indkøbsaftaler

Uddannelse af køkkenpersonale til at anvende klimavenlige og lokale fødevarer

ZeroLandbrug – understøtte produktion af klimavenlige fødevarer fra landbruget

Undersøge omfang af madspild og implementere tiltag imod det

Kampagne for klimavenlig, lokal mad i sæsonen

Øge antallet af lokale fødevarebutikker og spisesteder, der anvender/forædler lokalt producerede råvarer

Artiklen fortsætter under annoncen

Undersøge muligheden for at lave fødevaremarked

Undersøge mulighederne for samarbejde over grænsen/fødevareturisme

Jesper Kock fra Socialdemokratiet fremhæver, at man ønsker at dæmme op for madspild.

“Det giver rigtigt meget mening, når vi tænker på, at en almindelig familie smider 20 procent af deres mad ud. På plejecentre er spildprocenten helt oppe på 60”, sagde Jesper Kock, der som kok og restauratør altid tænker i at skrue ned for spild af råvarer.