Debat: SF peger på manglerne i den kommende kommuneplan

12. august 2023 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

SFs høringssvar til Byrådets kommuneplan:

I Sønderborg kommunes planlægninger er der meget fokus på en grøn omstilling af lokalsamfundet. Hvilket vi i SF hilser velkommen.

Som almindelig borger kan det dog være forbundet med vanskeligheder at få det fulde overblik over de grønne bestræbelser. Dels er der mange svulstige ord ind i mellem, som giver mindelser om Münchhausens overnaturlige evner. Når man for eksempel vil være både Danmarks og Verdens bedste til dette og hint. Men især de mange links til de mange planer, gør det uoverskueligt at danne sig et samlet billede af kommunens indsat.

Artiklen fortsætter under annoncen

For én ting er ord og planer, noget andet er de handlinger, de gerne skulle afføde, hvis den reelle omstilling til et bæredygtigt samfund også skal blive resultatet. I SF er vi med på, at det er en proces, og at der er mange aktører, med- og modspillere, der skal bidrage, men vi savner et større kommunalt engagement.

Kommuneplanen er et overordnet planlægningsværktøj, javel, men kommunen er også forpligtet på at fremme de planer og målsætninger der ligger i kommuneplanen. Det vil sige den skal være aktiv, og ikke kun reaktiv. Og da slet ikke passiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det overordnede indtryk af det reviderede kommuneplanforslag, der er sendt til høring, er, at det er en udvikling, der allerede har fundet sted, eller ansøgninger, der kræver et tillæg til kommuneplanen. Især anlæg på energiområdet, vindmøller og solceller.

Ganske få nye områder, der ikke allerede er ansøgt om, er udlagt. Det er efter SFs mening for uambitiøst.

De menneskeskabte klimaændringer har denne sommer vist sit grimme ansigt over det meste af verden. Så flere vindmøller og solceller nu.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lever Sønderborg på til Parisaftalen?

Det fremgår ikke af høringsmaterialet, men det gør Sønderborg Kommune næppe. ProjectZero har været et aktiv. Ingen tvivl om det, men landbrugets udledning af CO2, metan og lattergas indgår ikke i det regnskab. Det burde fremgå af kommuneplanen, eller af klimaplanen.

SF så gerne, at kommunen i højere grad var aktiv og facilitator til dannelsen af energifællesskaber.

Ved i højere grad at involvere lokalbefolkningen de mange nye lokale energiprojekter, enten ved selskabsdannelse eller ved muligheden for at købe andele eller aktier, ville det styrke de lokale samfunds samhørighed, og mindske modstanden mod ’not in my backyard’. Et skridt videre end de grønne puljer.

Artiklen fortsætter under annoncen

SF savner også at kommuneplanen tager stilling til mere effektivt at sikre vores grundvand i hele kommunen ved mere skovrejsning og forbud mod brug af pesticider i indvindingsområderne. Vi savner et overblik over lavbundsjorderne i kommunen, hvor der eventuelt kan plantes skov til gavn for klima og biodiversiteten.

SF savner også at kommuneplanen indeholde en redegørelse for grundlaget for udpegning af naturområder, som skal indgå i Grønt Danmarkskort, som jo er et lovkrav. Og en redegørelse for, i hvilket omfang planlægningen for udviklingen af naturområder indenfor Grønt Danmarkskort er realiseret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Havet omkring Als er dødt. Der er ingen fisk mere. Ingen ålegræs. Gustent og ulækkert badevand mange steder. Ikke mindre end en katastrofe. Selvom det er et statsligt gebet, så SF gerne, at Byrådet gjorde sin indflydelse gældende i relevante fora, og at det fremgik af kommuneplanen at det var en målsætning man forpligtede sig på ’En kommune der hænger sammen’, som der blev sagt i seneste valgkamp.

Den kollektive trafik er en væsentlig del af visionen, desuagtet står der intet i kommuneplanens forslaget om, hvordan byrådet ser borgernes transport afviklet. Skal det være kollektivt – eller privatbilismen?

Og hvis det skal være det sidste, vil Byrådet så fremme el-bilismen ved at planlægge og fremskynde opsætningen af flere ladestandere.

 

29. april 2024 Samfund, Sønderborg

Opsigelsen af tolkeaftalen giver en del bøvl

29. april 2024 Samfund

Opsigelsen af tolkeaftalen betyder, at Sønderborg Kommune snarest muligt skal gennemføre en ny konkurrenceudsættelse af tolkeydelser. Det tager tid, men processen er sat i gang. I mellemtiden giver det os en del bøvl i sagsbehandlingen, hvor vi skal ud og finde andre tolke for at få løst de konkrete opgaver, hvor der er behov for […]

Læs mere...