Kommunal leder frikendt for magtmisbrug

Retten i Sønderborg. Foto: Ole Kæhler
Retten i Sønderborg. Foto: Ole Kæhler
27. april 2023 112 Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag var en kommunal leder på anklagebænken i Retten i Sønderborg, hvor anklageren ville have hende dømt for magtmisbrug, men Retten fandt ikke det mindste bevis på, at den kommunale leder på nogen måde har misbrugt sin stilling.

Selve sagen går tilbage til midten af maj 2021, hvor den kommunale leder var kaldt til forældremøde sammen med sin søn – og det skyldes, at sønnen og to andre elever på Gråsten Skole skulle have kastet med grus og derved ødelagt nogle vinduer. Desuden havde de taget slikkepinde og toast i ungdomsskolens lokaler.

Artiklen fortsætter under annoncen

“På det møde fik jeg at vide, at skolen agtede at melde sagen til politiet, selvom jeg havde tilbudt at betale for en af ruderne. Jeg mente, at det var en lidt lille sag at gå til politiet med, men skolelederen sagde, at det skulle skolen gøre”, forklarede den tiltalte og tilføjede:

“Min søn og jeg gik fra mødet og på vejen ud sagde jeg til skolelederen og de to lærere, som også deltog i mødet, at en anmeldelse kunne få konsekvenser for min stilling i kommunen”.

Kontaktede skolechefen

Artiklen fortsætter under annoncen

Om aftenen kontaktede den kommunale leder kommunens daværende skolechef og sagde til ham, at hun mente, at en politianmeldelse var en overreaktion på så lille en sag.

“Jeg betragtede opkaldet som ethvert andet opkald fra en mor og sagde, at jeg ville kontakte skolen og høre deres side af sagen”, sagde skolechefen og skolen oplyser skolechefen om, at det er normal procedure at melde tyveri og hærværk til politiet, hvilket ville ske.

“Moderen – den kommunale leder – mener stadig det er for voldsomt og jeg beder derfor om sparring med min chef, Børne- og Uddannelsesdirektøren, så jeg bliver helt klar på, om jeg har håndteret sagen rigtigt”, sagde skolechefen, som får at vide, at politiet har sagt til kommunen, at der kommer for mange anmeldelser på småting, som må kunne klares gennem SSP.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Derfor bad direktøren mig ringe til skolen og sige, at fordi det drejede sig om en meget lille sag, så skulle den ikke meldes”, sagde skolechefen og tilføjede, at den tiltalte på intet tidspunkt havde indflydelse på, hvad han og direktøren foretog sig.

Børne- og Uddannelsesdirektøren, som ikke længere er i kommunen, bekræftede i sit vidneudsagn, hvad skolechefen havde sagt.

Den afgørelse gav en del uro blandt lærere, elever og forældre på skolen i Gråsten.

“Derfor ringede jeg til skolelederen og forklarede, at jeg havde håndteret sagen som enhver anden borgerhenvendelse. Jeg fik også sagt, at den kommunale leder ikke havde opnået noget i kraft af sit job, men jeg mener heller ikke, det skal være til skade for sagen, at vedkommende er ansat i kommunen”, sagde Børne- og Uddannelsesdirektøren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg forklarede tydeligt til skolelederen, at jeg havde givet skolechefen sparring og ikke ordrer”.

Skolelederen følte et pres

“På forældremødet, hvor den kommunale leder og hendes søn var kaldt ind, fortalte jeg, vi skulle melde sagen til politiet og så sagde den kommunale leder, at det kunne få konsekvenser for hendes job, hvis det skete. Det er jo ret ubehageligt at blive sat i den situation”, sagde den tidligere leder fra Gråsten Skole.

Hun fortæller, at hun næste dag blev kontaktet af skolechefen, som spurgte ind til sagen og til mødet med den kommunale leder.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg fortalte ham, hvad vi agtede at gøre”, sagde skolelederen og troede, at så blev det sådan.

“Men senere på dagen ringer skolechefen igen og fortæller gentagne gange, det er besluttet, at vi skal have antallet af politianmeldelser ned. Jeg spurgte, om sagen med ruderne og tyveri af slikkepinde og toast så ikke skulle anmeldes, men jeg fik ikke et klart svar”, sagde skolelederen, som efterfølgende havde kontaktet de tre drenges forældre og fortalt, at episoden alligevel  ikke blev meldt til politiet.

Ingen blev truet

I sin procedure lagde forsvareren vægt på, at hverken lærere, skoleleder eller nogen andre er blevet truet.

“Hvis den kommunale leder havde sagt på mødet, at en politianmeldelse ville få konsekvenser for lærere eller skoleleder, så var det noget helt andet. Men det gjorde hun jo ikke. Og der er ingen grund til at skolelederen følte sig presset af min klient, fordi hun er ikke i den afdeling,  der har med skolerne at gøre”, sagde forsvareren og tilføjede også, at der ikke er en fast procedure for kommunens  skoler om, at alle sager med tyveri og hærværk skal meldes til politiet.

“Min klient reagerede bare, som en mor gør, når hendes søn er i klemme”.