Kommunen skal sikre at drikkevandsboringer er pesticidfri

1. december 2021 Politik
Vandværket ved Kær Bygade. Foto: Sønderborg Kommune
Vandværket ved Kær Bygade. Foto: Sønderborg Kommune

Alle kommuner skal gennemgå alle zoner omkring vandboringer inden udgangen af 2022 og sikre, at de friholdes for pesticider. For at nå i mål med dette krav har Teknik- og Miljøudvalget givet forvaltningen lov til at udstede påbud til ejere af jord omkring boringerne.

”Det handler i bund og grund om at beskytte vores drikkevand. Vi har igennem en årrække været i gang med arbejdet i form af indsatsplaner, som vi foreløbig har syv af i kommunen. De tager hver især hånd om at beskytte områderne omkring drikkevandsboringerne”, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard.

”Folketingets aftale fra 2019 markerer et holdningsskifte, en stramning, hvor man nu siger, at der skal være en god grund til ikke at beskytte zonerne omkring boringerne. Før sagde man, der skulle være en god grund til at gøre det. Men samtidig skal vi naturligvis kompensere de landmænd, der ejer den jord ved boringerne, som de ikke længere kan få helt så stort udbytte af, og det arbejde er vi i fuld gang med og vil gerne optimere for at blive færdige til tiden”, siger Aase Nyegaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Teknik- og Miljøudvalget har meddelt, at der er mulighed for at udstede påbud i de 18 boringsnære beskyttelseszoner, som ikke allerede er omfattet af kommunens syv indsatsplaner. Kommunen håber på at indgå frivillige aftaler med de pågældende jordejere. Lykkes det ikke, har forvaltningen nu – med udvalgets beslutning – mulighed for at udstede påbud på ekspropriationslignende vilkår.

“Der er rundt i landet eksempler på, at det har taget flere år at nå til enighed om aftaler for pesticidfrie zoner omkring boringer, eksempelvisfordi ankesager i Miljø- og Fødevareklagenævnet har taget flere år. Vi håber meget på at lykkes med frivillige aftaler. Vi tror på, at der bedst opnås ordentlige aftaler ved at holde forhandlingerne lokalt, og den målsætning understøttes af muligheden for at udstede påbud”, siger Stefan Lydal som er næstformand i udvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forvaltningen har gennemgået alle 78 boringsnære zoner og vurderer, at en pesticidindsats er nødvendig ved størstedelen af dem. De fleste ligger inden for de områder, der allerede er omfattet af indsatsplaner. De 18, der ligger udenfor, kommer indenfor de næste fem år med i indsatsplaner. Det er samtidig zonerne omkring dem, forvaltningen nu har mulighed for at udstede påbud for, hvis der ikke kan træffes en frivillig aftale.

De 18 boringsnære zoner, der mangler aftaler for, ligger i Iller, Skelde, Dalsgård, Oksbøl, Guderup, Frederiksgård, Kirkehørup, Hørup-Høruphav, Kær, Sydals Øst og Kegnæs. Det er vandsamarbejdet, der indleder forhandlingerne, og der lægges ud med vandværkerne på Jyllandssiden.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
23. januar 2022 COVID-19, Sønderborg

Antallet af lokale Corona-smittede er 2500

23. januar 2022 COVID-19

Siden lørdag eftermiddag er antallet af Corona-smittede i Sønderborg Kommune steget med 144, så det samlede antal personer, der gennem den seneste uge er smittet med Corona – ifølge Statens Serum Institut – nu er oppe på 2500. På landsplan er der det seneste døgn konstateret 42.018 nye smittede. 813 er indlagt på sygehus – […]

Læs mere...