Lilly Frank Mogensen åbner lukkede døre til gavn for nyrepatienter

Lilly Frank Mogensen. Foto: Ole Kæhler
Lilly Frank Mogensen. Foto: Ole Kæhler
10. april 2024 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Lilly Frank Mogensen er næstformand i Nyreforeningen, som dækker det tidligere Sønderjyllands Amt. Hun meldte sig ind i 2005 og kom med i bestyrelsen i 2011. Udover at hun er næstformand, så er hun også kasserer.

”Der var en gang, hvor nyrepatienter, som gik i dialyse, ikke kunne tage på ferie, fordi de ikke kunne komme i dialyse i nærheden af feriestedet. Det har jeg været med til at lave om flere steder i landet”, siger Lilly Frank Mogensen til SønderborgNYT.

”Det vigtige for mig, det er jeg får gjort noget, som gør det lettere at være nyrepatient og også forsøder tilværelsen for dem lidt. Op til jul lavede vi Luciaoptog på dialyseafdelingen, vi har haft musikunderholdning med sækkepiper, Tim Hansen og Leif & Leif – til gengæld får vi et smil og så er det jo det hele værd”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Når det er Organdonationsdag, så er jeg i Borgen i Sønderborg, hvor vi har en stand og fortæller, at en doneret nyre kan redde liv. Jeg husker, jeg en gang fortalte en mindre pige, at når en nyrepatient får en nyre fra en, som er død, så bliver nyrepatienten rask. Pigen sagde, at det var smart og det var jo ret sjovt. For nyrepatienter og flere andre alvorligt syge, så gælder det om at få flere til at melde sig som organdonorer”.

Nyreforeningen har en Nyreskole på sygehuset, hvor de fortæller nye nyrepatienter, hvad det betyder i hverdagene, at deres nyrer er syge.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det ændrer jo meget, men det ødelægger altså ikke livet, at man jævnligt skal i dialyse”, siger Lílly Frank Mogensen og tilføjer, at der er en del patienter, som klarer dialysen derhjemme.

”Og så arbejder vi stadig på at udvide gæste-dialyse, så nyresyge kan tage på ferie i hele landet – og til sommer åbnes der for gæstedialyse på Bornholm. For mig handler det om at åbne for muligheder, hvor der er begrænsninger”.

21. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Skal Sønderborghus tages af salgslisten?

21. maj 2024 Kultur

I sommeren 2022 besluttede Byrådet at sætte en række kommunale bygninger til salg, så der kunne spares penge, men nu opfordrer forvaltningen til, at Byrådet tager to bygninger af salgslisten. Det drejer sig om Sønderborghus og også Riecks Arkæologiske Stensamling i Svenstrup. Forvaltningen har talt med bestyrelsen i Sønderborghus, der ikke ønsker at overtage bygningerne […]

Læs mere...