Lokal forfatter gør Verdenskrigens gode og onde mennesker mere menneskelige

19. oktober 2020 Kultur Skrevet af: Redaktion

Vi har alle hørt historierne før. Historierne om Verdenskrigen, udrensningerne og menneskejagten. Ilja Wechselmann, hvis jødiske forældre flygtede til Sverige og undgik nazisternes forfølgelse, ønsker i sin aktuelle roman, FÆNGSLER, at gøre de gode og de onde fra krigen lidt mere menneskelige.

”For at forstå forbrydelsens natur må vi kende dens kontekst, dens baggrund. Forbryderens motiver. Hvis vi bare gør os til herrer over ‘øje for øje og tand for tand’, så vil der komme nye, for hver af dem vi sender i galgen.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er den jødisk fødte forfatter, Ilja Wechselmanns konklusion, når han tænker på hvilken indsigt og visdom, man kan drage af den flygtningehistorie, der er hans forældres og dermed også hans egen.

Wechselmanns gravide mor undgik med nød og næppe nazisternes forfølgelse og dermed også koncentrationslejrene, da hun med sin mand flygtede i en båd over Øresund til sikkerheden i Sverige.

Dermed kunne Ilja Wechselmann komme til verden i Stockholm i 1944.

Den ballast – og en stor interesse for europæisk historie – udgør forlægget til romanen Fængsler, som udkommer 29. oktober på Byens Forlag.

Artiklen fortsætter under annoncen

At være reddet

”Alle mine indsigter, hele min holdning til livet er spændt ud mellem dette mørke og dette lys, som mine forældres historie spænder over. Det var min opdragelses grundelement, at jeg var blevet reddet, før jeg blev født. I min opvækst og desto stærkere i min alderdom er jeg begyndt at fatte, hvad det vil sige at blive reddet,” siger Ilja
Wechselmann.

Siden barndommen har Wechselmann flyttet meget rundt i Europa, fra Sverige over Grækenland til Portugal og Danmark og han har derfor med egne øjne set, hvad splittelse kan gøre ved et land og dets befolkning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er fra disse erindringer og den frie fantasi, at FÆNGSLER er skrevet.

Bogen

I FÆNGSLER bliver den unge Horst anbragt på børnehjem og vokser op i efterkrigstidens Tyskland. Horsts skæbne er filtret ind i en række andre, der er gjort af den samme tid. Hvorfor efterlod hans mor, Christa, ham til en ensom opvækst, og hvorfor vil Gisa ikke have ham, trods mange års venskab?

FÆNGSLER behandler – fra forskellige perspektiver – dét at være rundet af sin tid på godt og på ondt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om forfatteren

Ilja Wechselmann er født i Stockholm i 1944 som barn af jødiske flygtninge og har en cand.mag. fra Københavns Universitet i samfundsfag og historie.

Dertil er han uddannet forskningsbibliotekar og har i flere år forsket og undervist ved danske, canadiske og tyske
universiteter.

Som slutstilling arbejdede han fem år som gymnasielærer ved Duborgskolen for det danske mindretal i Flensborg, inden han gik på pension.

Han er for tiden bosat både i Sønderborg og i det hus i marsken, hvor materialet til bogen er fundet.