Onsdag aften skal Økonomiudvalget finde besparelser i 2022-budgettet

18. maj 2022 Politik

Byrådets økonomiudvalg skal bruge onsdag aften på at finde omkring 39 millioner kroner i kommunens 2022-budget og det skyldes, at udgifterne til det sociale område og til det specialiserede børneområde er blevet langt større end budgettet kunne bære.

Onsdag eftermiddag blev situationen ridset op på byrådsmødet, hvor borgmester Erik Lauritzen sagde:

“Tallene viser, at de to områder har mere end svært ved at holde budgetterne og de viser også, at arbejdsmarkedsområdet har et betydeligt mindreforbrug. Ser man på budgettet som helhed, så ser det fint ud, fordi mindreforbruget opvejer merforbruget”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortalte videre, at det ikke er utænkeligt, at en del af mindreforbruget på arbejdsmarkedsområdet skal sendes retur til Christiansborg.

“Hertil kommer så udgifter til de stigende energipriser og til Sydtrafik, som også udfordrer”, sagde borgmesteren.

Tage Petersen fra Venstre sagde, at situationen er alvorlig:

“Advarselslamperne blinker og der er mange af dem og vi vil tage op på aftenens møde, hvad vi skal bygge og hvad vi kan udsætte”, sagde han og herefter fik hans partifælle, Kjeld Stærk, ordet:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Pengeforbruget er for højt og ikke i kontrol og vi har en pligt til at gøre noget ved det”, sagde han og tilføjede:

“Det haster og min anbefaling er at slå til med den store hammer”.

Jan Prokopek Jensen fra Socialdemokratiet sagde, at borgmesteren har skitseret situationen.

“Og jeg er tryg ved, at Økonomiudvalget nu viser vejen og selv tror jeg på, der kan komme hjælp udefra”.

“Det specialiserede børneområde og socialområdet er udfordret, fordi der er et behov. Når der kommer henvendelser til de to forvaltninger, så kan tingene ikke vente og sådan er det ikke alene i Sønderborg, men i det meste af landet”, sagde socialdemokratiske Jesper Smaling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ellen Trane Nørby fra Venstre tog også ordet på byrådsmødet og sagde:

“Som Jesper Smaling sagde, så er det et problem i mange kommuner og derfor er det er vigtigt, vi signalerer, vi skal have hjælp udefra. Vi står med store budgetoverskridelser på socialområdet og det specialiserede børneområde forholdvis tidligt på året og det bliver ikke let at finde besparelser”.

“Jeg husker tydeligt for otte år siden, da Erik Lauritzen var primusmotor bag en skattestigning, som hentede 100 millioner kroner op af borgernes lommer hvert år. Erik Lauritzen sagde godt nok sidst i april i år, at det ikke er hans hensigt at lægge op til en ny skattestigning. Det var også den nuværende regerings hensigt, at kun fem procent af danskerne ville opleve en skattestigning i denne regeringsperiode. Indtil nu er det fem procent af danskerne, som ikke har oplevet en skattestigning”, sagde Daniel Staugaard fra Venstre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Så en opfordring herfra til Erik Lauritzen om ikke at kopiere regeringens løftebrud, men at holde fast i sin hensigt om, at der ikke skal komme en skattestigning i Sønderborg Kommune. Mange borgere og virksomheder i Sønderborg kæmper allerede med at få pengene til at slå til på grund af prisstigninger på stort set alt”, fortsatte han.

Ordene fra Daniel Staugaard fik Niels Ole Bennedsen fra Socialdemokratiet til at advare:

“Nu skal I passe på, at vi ikke snakker os væk fra hinanden allerede inden Økonomiudvalget sætter sig for i fællesskab at finde besparelser”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vores styrke er, at vi tager fælles ansvar og finder de nødvendige besparelser”, sagde Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...