Oprensningen af Himmark Strand kom et skridt nærmere

Oprensningen i Himmark ventes at starte i 2025. Arkivfoto
Oprensningen i Himmark ventes at starte i 2025. Arkivfoto
15. april 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Regeringen har netop aftalt at sætte 550 millioner kroner af til oprydningen af de danske generationsforureninger. Aftalen sikrer en solid finansiering til første fase af regionernes fortsatte arbejde med oprydningerne, og en af dem er Himmark Strand på Als.

Det er et vigtigt skridt, der baner vejen for, at oprydningen på Nordals kan komme i gang.

”Vi har i regionerne disse meget store forureninger, som vi har lagt et kæmpe arbejde i at få afklaret og prioriteret. Vi står også foran forureninger, som er så tunge økonomisk, at det ikke er muligt for den enkelte region at komme meget videre uden ekstra finansiering. Jeg er virkelig glad for, at Folketinget kvitterer for vores arbejde og på den måde tager ansvar. Nu kan vi i fællesskab råde bod på fortidens synder og få gang i den kæmpe opgave, som selve oprydningen er”, siger regionsrådsformand Bo Libergren i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Oprydningen på Himmark Strand er netop en kompleks opgave. For at fjerne forureningen ved Himmark Strand skal der samlet graves ca. 70.000 kubikmeter forurenet jord op fra stranden og ud under havbunden. Derefter skal området genetableres, så natur og fritidsliv kan blive normalt igen.

Forureningen har vist sig at være mere udbredt end forventet, og Region Syddanmarks estimat lyder på omkring 350 millioner kroner, hvilket er omkring 180 millioner mere end de allerførste overslag i 2019. Med de nye ekstra penge og 25 millioner kroner, som Danfoss har valgt at sætte af til oprydningen, kan regionen tage det næste skridt og udbyde oprydningsopgaven.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udvalgsformand for Miljøudvalget Poul Erik Jensen er lettet over, at regeringen har sendt et klart signal. Med finansieringen rykker oprensningen af Himmark Strand et stort skridt nærmere:

”Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der er en meget glad mand i dag. Borgerne på Als og omkring Himmark Strand kan nu endelig se ind i en løsning, der får ryddet op i området, så det kan efterlades til de kommende generationer. Nu kan vi gå i gang med et udbud til gavn for vandmiljøet og til glæde for de lokale”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Regionen er klar med oprensningsprojektet, og det bliver udbudt i løbet af året. Samtidig indhenter regionen lige nu alle miljøtilladelser, som skal være klar inden starten på oprydningen. Regionen ser frem til at kunne stikke spaden i jorden i 2025. Hele oprydningen kan være færdig i 2027.

Fakta om Himmark Strand

Himmark Strand indgår som en af de ti danske generationsforureninger, som Danske Regioner har peget på i 2019. Baggrunden, for at Himmark Strand er en generationsforurening, er kraftig og omfattende forurening med oliestoffer og klorerede opløsningsmidler. Der er i dag både bade- og fiskeforbud ved Himmark Strand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss indgik i 2021 en partnerskabsaftale, som har været med til at sætte rammerne for arbejdet med oprensningen.

21. maj 2024 112, Sønderborg

Indbrud i én bil og hærværk på en anden

21. maj 2024 112

Mandag aften – klokken 22:10 – fik politiet et opkald om, at der var gang i et indbrud i en bil, som holdt på Borgmester Andersens Vej i nærheden af nummer 100. “Gerningsmændene havde fået bildøren op, men tilsyneladende fik de ikke noget med derfra”, siger Martin Hess Pedersen fra det lokale politi. Klokken 22:44 […]

Læs mere...