På Dybbøldagen åbner særudstilling om de civile tab i 1864

Historiecenter Dybbøl Banke. Foto: Ole Kæhler
Historiecenter Dybbøl Banke. Foto: Ole Kæhler
12. april 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Krig skal udkæmpes af soldater, og siden 1949 har civile været beskyttet mod krigen af den humanitære folkeret. Alligevel er civile dødsfald en fast bestanddel af moderne krige, og de civile tabstal i både Ukraine og Gaza er høje.

Men hvordan var forholdene for den danske civilbefolkning i Krigen 1864, der blev udkæmpet før den første Genèvekonvention?

Historiecenter Dybbøl Banke sætter i sin nye særudstilling fokus på de civile tabstal i 1864. Hvor mange civile blev dræbt under krigen, hvad døde de af, og hvor i Danmark var det værst for civilbefolkningen?

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi ved, at i Sønderborg var der to civile, som blev dræbt – og selvom der ikke var regler for krig, så skød preusserne ikke efter civile”, siger Ditte Kock fra Historiecenter Dybbøl Banke. Hun fortæller, at endnu en fra Sønderborg blev dræbt nogle måneder efter slaget ved Dybbøl.

I centrum står de personlige fortællinger, hvor hvert civilt tab bliver præsenteret, og den dræbtes skæbne fortalt. Du kan høre mere om Laurits Ludvigsen, der bare var på vej ind til Fredericia efter en jordemoder til sin kone Ane, da han blev skudt af vagten foran voldene. Eller om Larsine Dorthea Weiss, der stod ved sit stuevindue og blev ramt af en vildfaren kugle under kampen i Vejle den 8. marts, skriver historiecentret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Siden 1864 har krigen været et vigtigt emne i dansk historieforskning, men civilbefolkningens forhold under krigen har kun været en lille del af dette og har primært haft en lokalhistorisk vinkel. Det vil Historiecenter Dybbøl Banke råde bod på med et større projekt om de civile.

Med til den fortælling hører en overdødelighed i civilbefolkningen som følge af smitte fra de mange soldater. Med hjælpe fra frivillige foretages i øjeblikket en optælling af samtlige danske kirkebøger for at undersøge overdødeligheden. Det foreløbige resultat fremstilles som en del af den nye udstilling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom der ikke blev skudt efter civile og selvom de var flyttet udenfor granaternes rækkevidde, så var der alligevel mange, der døde. Især øen Als var hårdt ramt.

“På Als, hvor der var 23.000 indbyggere og lige så mange soldater kom til. Antallet af sovepladser og toiletter steg dog ikke i samme grad, og soldaterne flyttede ofte ind hos øens lokale befolkning. De lokale gav gerne de danske soldater husly. Overdødeligheden på hele øen Als på 108 procent, lokalt i Ulkebøl sogn helt oppe på 190 procent. Forklaringen er, at soldater blev syge, og de smittede civilbefolkningen”, siger Ditte Kock. Hun fortæller også, at der var soldater hele vejen op gennem Jylland. ”Nu er vi i gang med at kortlægge, hvor høj dødeligheden var blandt civile der”, siger Ditte Kock.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udstillingsåbningen foregår på historiecentret og åbner på Dybbøldagen den 18. april efter den traditionelle mindeceremoni ved krigergravene klokken 10 og den efterfølges af kanonaffyring i historiecentrets rekonstruerede skanse.

29. april 2024 Samfund, Sønderborg

Opsigelsen af tolkeaftalen giver en del bøvl

29. april 2024 Samfund

Opsigelsen af tolkeaftalen betyder, at Sønderborg Kommune snarest muligt skal gennemføre en ny konkurrenceudsættelse af tolkeydelser. Det tager tid, men processen er sat i gang. I mellemtiden giver det os en del bøvl i sagsbehandlingen, hvor vi skal ud og finde andre tolke for at få løst de konkrete opgaver, hvor der er behov for […]

Læs mere...