Sønderborg har reduceret CO2-udledningen med 44 procent siden 2007

8. juli 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg-området er godt på vej mod målet om CO2-neutralitet i 2029. Det viser en ny rapport om udviklingen i Sønderborg-områdets CO2-reduktioner siden 2007, som netop er blevet offentliggjort.

Rapport viser, at CO2-udledningen i Sønderborg er reduceret med samlet 44 procent siden 2007 og alene i 2019 er områdets CO2-udledning reduceret med 5,7 procentpoint.

”Det glæder mig at se 2019-resultatet af Sønderborg-områdets klimaindsatser siden 2007 – vi nærmer os med høj fart den vigtige milepæl med 50 procents CO2-reduktion i 2020 og jeg er stolt af, at vores ambitiøse målsætning bakkes op på tværs af borgerne, virksomhederne, forsyningsselskaberne og et enigt byråd der i sidste måned godkendte den nye DK2020 klimaplan og i denne måned starter biogasanlægget i Glansager sin produktion af biogas til blandt andet vores 44 biogasbusser”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nye solcellefarm i Glansager, boligejernes udskiftning af olie- og gasfyr til fjernvarme og varmepumper, øget elektrificering og udfasning af naturgas samt brug af biomasse i fjernvarmeproduktionen og industrien, er de væsentligste årsager til en samlet CO2-reduktion på 44 procent siden 2007.

”Sønderborg er frontløber i den grønne omstilling og det skaber grøn vækst og nye, lokale arbejdspladser. Vores virksomheder kan tilbyde konkrete løsninger og rådgivning, som kan hjælper byer verden over med at effektivisere energi- og ressourceanvendelsen”, siger Erik Lauritzen, der glæder sig over, at Sønderborg har skabt en position, hvor byer og virksomheder besøger Sønderborg for at få inspiration og kompetencer til at gribe klimaudfordringen rigtigt an.

Artiklen fortsætter under annoncen

Produktion af lokal vind og sol stiger

Produktionen af strøm fra vindmøller i Sønderborg-området var i 2019 cirka 47,5 procent højere end i 2007, og alene fra 2018 til 2019 steg produktionen af strøm fra solceller med næsten 67 procent. Netop lokal produktion af vedvarende energi er et vigtigt fokusområde i Roadmap2025, for selv om der skal spares på energien, så bliver der behov for langt mere grøn strøm og biogas i fremtiden.

”Øget energieffektivisering med henblik på at sænke energiforbruget har en høj prioritet i Roadmap2025; alligevel viser Monitoreringsrapporten 2019 kun en mindre reduktion i Sønderborg-områdets samlede energiforbrug i det forløbne år. Dette skyldes dels, at der i 2019 monitoreringen er anvendt nye mere præcise strømforbrugsdata end tidligere; men også at 2019 været et vækstsår for områdets fremstillingsvirksomheder”, siger Peter Rathje, administrerende direktør, ProjectZero.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborgs nye DK2020-klimaplan, som bekræfter Paris-aftalen, skal samtidig være med til at styrke klimaplanlægningen i Sønderborg Kommune, som ud over CO2-reduktioner fra energisystemet, også omfatter landbrugets klimagas-emissioner og klimatilpasning.

”Vi oplever, at den grønne omstilling er blevet en del af Sønderborg-områdets DNA og at de grønne fællesskaber, der blev etableret i forbindelse med Roadmap2025-processen i 2018, skaber engagement og resultater. Der er stadig store udfordringer med at udnytte energien mere effektivt på tværs af sektorer og realisere det ambitiøse kystnære vindmølleprojekt i Lillebælt”, siger Peter Rathje.

19. marts 2024 112, Gråsten

Indbrud i en villa

19. marts 2024 112

Søndag eftermiddag mellem klokken 12 og 16:30 har der været indbrud i en villa på Ladegårskov i Gråsten. “Ruden i et stuevindue er smadret med en pæl og gerningsmanden har rodet hele huset igennem, men der er tilsyneladende ikke stjålet noget”, siger Chris Thorning Vesterdal fra politiet i Sønderborg.

Læs mere...