Debat: Det giver rigtigt god mening at tilbyde børn og unge mad i skolen

Didde Lauritzen. Foto: Michael Kjær
Didde Lauritzen. Foto: Michael Kjær
23. januar 2024 Debat Skrevet af: Redaktion

Byrådsmedlemmerne Didde Lauritzen og Jesper Smaling, Socialdemokratiet, skriver:

Timm Bøttger fra SFs ungdom rejser i sit læserindlæg på Sønderborg NYT en vigtig og efter vores mening helt rigtig debat om skolemad og konsekvenserne for læringen for de mest udsatte børn og unge. Et perspektiv som vi er fuldstændigt enige i.

Men vi mener, at problemstillingen er bredere end det. Mange børn, fra mange forskellige sociale baggrunde, møder i dag i skole uden at have spist morgenmad. Mange af de børn har heller ikke madpakke med af mange forskellige årsager- og mange dropper madpakken til fordel for de hurtige løsninger i skolebodens udbud af mere eller mindre sunde alternativer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Socialdemokratiet vil derfor på tværs af udvalgene for Sundhed og Børn & Uddannelse foreslå, at vi undersøger muligheder og økonomiske konsekvenser ved at afprøve skolemad på én eller flere folkeskoler i Sønderborg Kommune.

Vi mener, at der er rigtig mange gode grunde til at flere og flere får øjnene op for de mange fordele ved at tilbyde skoleelever et sundt skolemåltid. Forskningen fra de svenske kommunale skoler, hvor man siden 1970 har serveret skolemad til alle, viser tydeligt, at der er en lang række positive effekter for alle børn. Et nyligt studie viser, at svenske elever som fik skolemad i hele grundskolen, blev omkring én centimeter højere, hvilket tolkes som udtryk for en bedre sundhedsstatus, de uddannede sig længere og gik oftere på universitetet i forhold til elever, der ikke havde adgang til en madordning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Således kan det at tilbyde sunde måltider til børn i grundskolerne, ses som en langsigtet samfundsinvestering. Studierne tyder altså på, at alle børn, uagtet sociale forhold, har gavn på mange niveauer af et sundt og næringsholdigt skolemåltid. Men særligt interessant er det, at de samme studier viste, at de børn og unge som kom fra socialt dårligt stillede vilkår, havde den forholdsvist største gevinst.

Så ja, sunde og nærende skolemåltider bør være en landspolitisk ambition for vores børn og unge i hele landet. Men udsigterne er usikre og derfor mener vi, at vi lokalt i Sønderborg skal går forrest og undersøge mulighederne for at tilbyde skolemad i folkeskolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg Kommune har vi i en årrække haft ambitiøse mål for børn og unges sundhed og vi har gode erfaringer med udbredelse af madordninger i dagtilbud. De gode erfaringer og vaner fra vores dagtilbud vil vi gerne føre videre ind i folkeskolerne.

I Socialdemokratiet ønsker vi, at der ved de kommende afstemninger bliver mulighed for at vælge en heldagsordning.

I Sønderborg Kommunes sundhedspolitik er det en ambition at børn og unge skal hjælpes til at få sunde vaner, som de kan bære med sig ind i voksenlivet. Børne- og Uddannelsesudvalget har på samme måde besluttet at sætte et skærpet fokus på kost som en vigtig del af et godt og sundt børneliv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den afdækning af mulighederne, som vi nu vil foreslå udvalgene for Sundhed og Børn og Uddannelse, skal give os det nødvendige vidensgrundlag, som forhåbentlig kan give os mulighed for at sætte gang i forsøgsordninger, som vil styrke vores børn og unges sundhed.

Vi håber, at et samlet byråd vil bakke op om forslaget.

1. maj 2024 Uddannelse, Sønderborg

SOSU Syd og EASV starter DigiTech-hold i Alsion

1. maj 2024 Uddannelse

SOSU-skolen har den store fornøjelse, at kunne annoncere, at SOSU Syd starter et DigiTech-hold den 3. juni i Alsion – i samarbejde med Erhvervsakademi SydVest, EASV. Efter et halvt års hvervekampagne er der nu 20 elever fra Sønderborg og omegn, som er klar til at starte deres uddannelse i juni. SOSU Syd og Sønderborg Kommunen […]

Læs mere...