Den 6. november markeres dagen for Frit Als

8. oktober 2018 Kultur

Den 6. november er det 100 år siden, at Bruno Topff erklærede Als for republik og det skal markeres med gadeteater, som er skrevet af Kaj Nissen og spilles af skuespillere fra Det Lille Teater i Gråsten. Tanken er, at publikum bidrager med tilråb og sådan, så det bliver en form for totalteater.

Kasernegården er startstedet for revolutionen og herfra går turen til slottet og videre til Landrådens Hus, den tidligere kunstskolebygning. Herfra bevæger skuespillere og publikum sig gennem Perlegade og frem til Rådhuset.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der vil ske lidt på vejen mellem de fire stationer, så de – meget gerne – mange tilskuere inddrages i stykket”, siger Kaj Nissen.

Als som republik?

Er det en myte eller fakta, at Als var republik i ganske få dage?

Er det rigtigt, at Bruno Topff indsatte sig selv som præsident?

“I slutningen af 1918 begyndte 1. Verdenskrig at falde fra hinanden. Tyskland mistede sine allierede og i Kiel lavede flåden en spontan revolution. Ideen om revolution bredte sig rundt til andre havnebyer. Flensborg og også Sønderborg”, siger Carsten Porskrog fra Sønderborg Slot.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Bruno Topff holder ifølge myten en flammende tale i kasernegården og får marinesoldaterne med sig. Han sikrer sig kontrol med broen, henter penge i banken og han får styr på Landsråden og borgmesteren”, siger Carsten Porskrog.

“Efter et par dage kaldes han til Flensborg, hvor man fortæller ham, det vil være en god idé, hvis han trækker sig på grund af sit helbred”, siger museumsinspektøren.

“Fakta er, at når Bruno Topff underskriver sig som præsident, så skyldes det, han er præsident for soldaterrådet. Det er rigtigt, han spærrer broen og også at han skriver sine plakater i jeg-form”, siger Carsten Porskrog.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi holder liv i myten

Frode Sørensen er med i Arbejderarkivet og har været med i tilløbet til fejringen af 100-året for Als som republik.

“Det er en god historie og vi holder os tæt på det historisk korrekte. Og det er jo en fantastisk tid, hvor 1. Verdenskrig slutter bare fem dage efter – og ender med en afstemning, der bringer en del af Slesvig hjem til Danmark”, siger Frode Sørensen.

Skal du opleve hele optakten til fortællingen om, at Als måske – måske ikke – blev udråbt som republik i 1918, så skal du møde op i kasernegården i Sønderborg den 6. november kl. 15.30.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 Uddannelse, Sønderborg

Åbent Hus på Erhvervsakademi SydVest i Alsion i morgen lørdag

3. februar 2023 Uddannelse

Erhvervsakademi SydVest, EASV, i Sønderborg inviterer til åbent hus i morgen, lørdag den 4. februar, i Alsion, hvor alle interesserede kan kigge forbi. På dagen vil der være mulighed for at møde nuværende studerende, undervisere og vejledere. Det skriver EASV. Til åbent hus-arrangementet er der mulighed for at møde nuværende studerende samt undervisere og vejledere, […]

Læs mere...