På Sundeved sidder en fortvivlet enlig mor, der endnu en gang kan konstatere, at Børn og Unge i Sønderborg ikke overholder de aftaler, som er lavet med hende.
“Mine to drenge, der har særlige behov, skulle have deres sager vurderet og vi aftalte, at jeg den 17. oktober skulle fremsende en udtalelse fra Huholt Skole, hvor den ene dreng går og nu har jeg så fået at vide, at Børn og Unge har afgjort sagen den 15. oktober”, siger den enlige mor, der af hensyn til drengene ikke vil have sit navn frem. For at vise, det ikke er hende, der husker forkert, så viser hun den mail, hvor Børn og Unge siger ok til, at hun fik sendt oplysningerne fra Huholt Skole inden 17. oktober.
I mailen står der i et svar fra Børn og Unge: “… sidste frist for fremsendelse til BUT er forlænget til 17. oktober, så der er lidt tid at løbe på endnu…”.
“Men det var der så alligevel ikke og det betyder, at Børn og Unge afgør en sag på et ufuldstændigt grundlag”, siger moderen – der iøvrigt arbejder som sygeplejerske. Hun har bedt Landsforeningen Ligeværd om hjælp.
“Børn og Unge har også hentet oplysninger i Familieafdelingen. Det må de ikke uden moderens accept – og den har de ikke fået”, siger Jørn Thrane, formand for Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg.
Den ene af sønnerne er på Huholt Skole og den anden på Rendbjerghjemmet – og det er Børn og Unges vurdering, der afgør, om der kan gives hjælp til blandt andet ekstra tøjvask og taxakørsel.
“De ting er meget nødvendige for, at vores lille familie kan hænge sammen”, siger moderen.
Hun undrer sig over, at Børn og Unge sjusker sagsbehandlingen igennem i en rasende fart – velvidende, at de ikke havde alle nødvendige oplysninger.
“Det kunne sagtens have ventet. Sagen skulle have været fulgt løbende op, men det er den alligevel ikke blevet siden februar sidste år”, siger sygeplejersken og fortæller videre, at det stort set er umuligt at få et møde i stand med Børn og Unge.
“Selv Rendbjerghjemmet har haft utroligt svært ved at få det, men tilsyneladende skal der være et møde i den kommende måned”, siger moderen.
Direktør Carsten Lund fra Børne- og Uddannelsesforvatningen skriver i en mail:
”Jeg kan ikke gå ind og udtale mig om personsager. Men helt generelt vil jeg sige, at hvis der er begået fejl i administrationens sagsbehandling, så vil jeg sørge for, at disse vil blive taget op og undersøgt”.
Politikere kender til rodet
De folkevalgte i byrådet har ifølge Ligeværd i Sønderborg kendt til rodet i Børne- og Uddannelsesforvaltningen igennem adskillige år.
“Der var ikke styr på tingene, da Jørn Lehmann Petersen var udvalgsformand, heller ikke mens Tage Petersen sad i formandsstolen og under Erik Lorenzen er tingene ikke blevet spor bedre”, siger Jørn Thrane til SønderborgNYT.
“Politikerne siger, de ikke må sagsbehandle og kan de alligevel gå ind i en sag på et principielt grundlag, så dækker de alligevel over tingene. Det hedder så, at de bakker op om forvaltningen”, siger Jørn Thrane.
Landsforeningen Ligeværd har hjulpet en hel del forældre, der har børn og unge med særlige behov, så de i sidste ende fik en korrekt behandling. Mange af gangene med hjælp fra ankeinstanser.
“I forvaltningen har det ingen konsekvens, at sagsbehandlere laver de samme fejl igen og igen. Politikerne siger de vil hjælpe, men gør alligevel ingenting”, siger foreningsformanden, som undrer sig over, at politikerne ikke har en interesse i, at deres forvaltninger leverer den service, som borgere faktisk har ret til at få.
“Måske bliver det en smule bedre i det kommende år, når borgerne bliver til vælgere”, siger Jørn Thrane.