God og vigtig beslutning om arealer til VE-anlæg, lyder det fra Socialdemokratiet

Solceller. Arkivfoto
Solceller. Arkivfoto
22. november 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Økonomiudvalget har udpeget 14 områder i kommunen til enten solcelleanlæg eller vindmøller. De 14 områder indgår i kommuneplanen, som det der kaldes perspektivarealer.

Der er ikke tale om egentlige rammeplaner men udpegning af områder der kan bringes i spil hvis lodsejere, borgere i lokalområdet og investorer tager muligheden op. Det glæder mig at flertallet i Økonomiudvalget og i Byrådet holder fast i ambitionerne i forhold til den grønne omstilling, skriver borgmesteren i en pressemeddelelse på vegne af Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den grønne omstilling er en af de største og vigtigste opgaver, vi som mennesker nogen sinde har stået over for – også lige her i Sønderborg. Et af de vigtigste værktøjer, vi har i omstillingen, er grøn strøm. Med grøn strøm kan vi gøre os fri af fossile brændstoffer og russisk gas. Vi kan reducere vores store forbrug af kul, naturgas og olie til elproduktion og brændstof og i stedet basere energiforsyningen på energi fra sol og vind. Derfor skal vi i alle landets kommuner i de kommende år både opstille vindmøller og solceller. Det er ikke et spørgsmål om hvis, men derimod om hvor, hvad, hvordan, og hvornår.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi, socialdemokratiske medlemmer af Økonomiudvalget, har derfor stemt for, at 14 områder i kommunen udlægges til perspektivarealer. Det vil sige områder, hvor der vil kunne indgives en konkret ansøgning om et solcelle- eller vindmølleprojekt. Det betyder dog ikke, at der bare frit kan opstilles vedvarende energi-anlæg i de områder – tværtimod. Forståeligt nok er der en vis skepsis imod at få et VE-anlæg tæt på ens bopæl, så derfor skal de fremtidige VE-anlæg planlægges i dialog med og respekt for de pågældende lokalsamfund – og måske endnu vigtigere: De berørte indbyggere skal have direkte udbytte af VE-anlæg i deres nærområde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor skal alle ansøgninger om VE-anlæg behandles i en lokalplanproces, hvor indbyggerne skal inddrages. Spørgsmål og bekymringer som rejses, skal afklares og kvalificeres, så vi kan finde fælles løsninger. I Socialdemokratiet stiller vi i den kommende proces et klart og utvetydigt krav om, at når en opstiller ansøger om et solcelle- eller vindmølleprojekt, og der udarbejdes en lokalplan, skal det ske på baggrund af en forudgående og reel proces og involvering af lokalområdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi stiller ligeledes krav om, at der skal være en model for, hvordan indbyggerne og lokalsamfundet får direkte andel i udbyttet fra opstilling af et VE-anlæg i deres nærområde. På den måde forpligtiger vi opstilleren til at skabe værdi for lokalområdet og sikrer samtidig, at lokalsamfundet får del i udbyttet.

I Socialdemokratiet mener vi, at den mest seriøse og ordentlige måde at arbejde med VE-anlæg og de bekymringer, den grønne omstilling skaber i vores lokalsamfund, er at sikre at projektmagere involverer lokalsamfundet i at udforme et evt VE-projekt og at berørte borgere i nærområderne sikres en betydelig andel i udbyttet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ser frem til at realisere en hel del af de skitserede projekter og glæder os over at Sønderborg Kommune dermed tager ansvar.

Torsdag klokken 20 har SønderborgNYT TV besøg af Stephan Kleinschmidt til en snak om Økonomiudvalgsmødet. Se udsendelsen her på SønderborgNYT TV.

6. maj 2024 Kultur, Sydals

Æ Alsinge kørte til Mommark og så sig selv i tv-udsendelse

6. maj 2024 Kultur

Søndag var Æ Alsinge på knallerttur til først Høgebjerg og derefter Mommark Marina – og der er gode forklaringer på begge dele. På Høgebjerg skulle ‘Fidde’, et af prospect-medlemmerne, en lærling, have sit rygmærke – og når det lige skulle udleveres på Høgebjerg, så er forklaringen, at det netop var på Høgebjerg, Als’ højeste punkt, […]

Læs mere...