Skrænten: Melodi Grand Prix med gnist, gejst og masser af livsglæde

26. juni 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

 

IMG_1688Fredag aften mødtes en lang række udviklingshæmmede og andre fra

Teresa Schürmann åbner for det det årlige Grand Prix.

Teresa Schürmann åbner for det det årlige Grand Prix.

Artiklen fortsætter under annoncen

institutionerne i Sønderborg. Først af alt har Skrænten 25 års jubilæum og vigtigst af alt: Det er dagen for det årlige Melodi Grand Prix, hvor en flot buket af brugerne stiller sig op og synger for alle andre.

“Det er 25 år siden Skrænten blev sat i gang. Dengang var det et lille sted med 6-8 pladser”, siger lederen Teresa Schürmann til de mange gæster. Og så blev der ikke snakket mere jubilæum og det passede de smånervøse og spændte sangere fint.

“Vi skal have Melodi Grand Prix og nu kan vi jo sige, det er en tradition”, siger Teresa Schürmann. Det er anden gang, der er Grand Prix på Skrænten og successen gentages næste år.

Artiklen fortsætter under annoncen

13 sangere gav den gas

Sandra blev Grand Prix vinder nummer ét.

Sandra blev Grand Prix vinder nummer ét.

Hver af de 13 sangere har selv valgt den sang, som skulle synges – og den er øvet gennem nogle måneder, så alt kun klappe helt perfekt. Også publikum.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har øvet 6-7 gange. På øveaftenerne synger vi vores sang, mens de andre deltagere og tit nogle venner lytter med”, siger Sandra til SønderborgNYT. Undervejs kan der sagtens skiftes sang, hvis det viser sig, der er en anden, der ligesom passer lidt bedre.

Henrik satsede på Svantes Lykkelige Dag og blev nummer to.

Henrik satsede på Svantes Lykkelige Dag og blev nummer to.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sangbuketten spændte fra When the Saint over Bamse, Seebach, Lilholt, Kim Larsen og et par Evergreens.

Og de blev sendt ud over publikum med begejstring og en fantastisk glæde fra sangerne. Måske var der lidt indre uro, men den blev blæst væk af et medlevende og begejstret publikum.

Vinderen blev Sandra. Nummer to blev Henrik og den glade Vinusa scorede en flot tredjeplads. De ti øvrige sangere fik 4. pladsen.

Mest betydningsfuldt er det måske, at de alle blev hyldet af deres venner og bekendte – og det at have stjernestatus blandt de mennesker, man sætter pris på, kan have større værdi end at stå på en stor scene og synge for nogen, man slet ikke kender. Brugerne af institutionerne er dér jo for hinanden. Der er en virkelig stor medfølelse blandt dem – og det giver mod og tryghed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Livsglade Vinusa sang sig til kæmpe bifald og den tredjeplads.

Livsglade Vinusa sang sig til kæmpe bifald og den tredjeplads.

Sidegevinsten

“Grand Prix er en glimrende måde at mødes på. Så ser de forskellige institutioners brugere hinanden, og det fører til både oplevelser og venskaber”, siger Teresa Schürmann til SønderborgNYT. Hun forklarer, at brugerne er gode for hinanden, fordi de støtter og bakker hinanden op.

“Når man tænker over det, så er det jo fantastisk, de stiller op. Og hvor lærer de dog meget af det”, siger Skræntens leder. Hver eneste tog mikrofonen og gav den hele armen i sikker forvisning om, at det var fantastisk og at publikum syntes det samme. Opbakning giver selvtillid og mod, som fører til, at grænser flyttes.

Terese Schürmann fortæller, at Grand Prix virker rigtigt længe. Der bliver snakket om fredagens Grand Prix en tid – og så begynder snakken om de sange, som hver enkelt deltager vil satse på næste gang. Og selvfølgelig drømmer hele flokken om at stå med vindersangen.

galleri