Kommuner vil have klare aftaler når der overtages opgaver fra sygehusene

6. marts 2018 REGIONALT Skrevet af: Ole Kæhler

Langt de fleste patienter får ikke lov til at ligge ret længe i sygehussengen, og de har langt mere komplekse plejebehov end tidligere, når de kommer hjem i kommunen. Ofte har patienterne også brug for medicinsk efterbehandling, som den kommunale hjemmesygepleje varetager.

I en ny Momentum-undersøgelse svarer 9 ud af 10 kommuner, at de har overtaget særlige behandlingsopgaver, der tidligere lå i sygehusregi, og der er kun udsigt til, at udviklingen fortsætter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har bebudet, at hun vil have op mod 100.000 patienter med KOL og type 2-diabetes behandlet i eget hjem eller i nærmiljøet, skriver KL i en pressemeddelelse.

Men Momentums undersøgelse viser, at det ikke er uden udfordringer, når kommunerne overtager opgaver fra regionerne.

“Det er langt fra altid, at sådanne aftaler forholder sig til økonomien eller sikrer et entydigt lægeligt behandlingsansvar. Kommunerne er store fortalere for, at flere sundhedsopgaver løses tæt på borgeren, men det er uholdbart, at der fortsat sker en uplanlagt opgaveglidning fra sygehusene til kommunerne”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det siger Thomas Adelskov, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

I KL efterspørger man en samlet plan for opgavefordelingen, og konkretisering af sundhedsaftalerne, så det står helt klart, hvilke aftaler der skal indgås, når opgaver overdrages fra sygehuse til kommuner.