Sønderborg er ikke god til at hjælpe udsatte flygtninge i arbejde

17. maj 2016 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

I en undersøgelse lavet af KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, ligger Hedensted og Esbjerg kommuner i gruppe 1, og er dermed de bedste i Syd- og Sønderjylland, når det gælder om at få flygtninge og indvandrere af ikke-vestlig oprindelse i arbejde.jobcenter

Artiklen fortsætter under annoncen

Undersøgelsen omfatter den gruppe udlændinge, der har problemer ud over ledighed.

Det kan for eksempel være problemer med psykisk sygdom, misbrug eller analfabetisme.

Værst ser det ud i Fredericia og Sønderborg, der er de kommuner i Syd- og Sønderjylland, der klarer sig dårligst i KORAs undersøgelse.

Bskæftigelsessystemet gavner kun de få

“Der er helt sikkert et forbedringspotentiale for nogle af kommunerne, men det er også vigtigt at understrege, at langt de fleste kommuner klarer sig nogenlunde, som man kunne forvente”, siger Iben Bolvig, der er seniorforsker i KORA i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Langt de fleste nytilkomne flygtninge og familiesammenførte, der kommer i job, finder selv et arbejde med det samme. Kun ganske få får arbejde via det lange seje træk i beskæftigelsessystemet.

For de svageste indvandrere, der har problemer ud over ledighed, er der størst succes for de kommuner, der bruger løntilskud og virksomhedspraktik. Men det er kun en mindre del af kommunernes indsatser, der er virksomhedsrettede.

De mest succesfulde kommuner ligger i gruppe et – og Sønderborg er placeret i gruppe 5 sammen med blandt andet Lolland-Falster, Assens, Odense og Kerteminde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gruppe 5 er den mindst succesfulde.

Kilde: KORA