Debat: Vindmøller er cool cash og idioti

Arkivfoto
Arkivfoto
5. juli 2023 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Henrik Hjortshøj, Nybøl, skriver:

De fleste har fejlagtigt den opfattelse, at det er Sønderborg Kommune som selv stiller de planlagte vindmøller op og at den grønne omstilling dermed er noget, som kommer kommunekassen og os borgere til gode. Det ville jo være en god løsning. Men sådan forholder det sig desværre ikke. Sandheden er faktisk så dum, at det næsten fortjener en medalje. Det er nemlig en virksomhed i Randers, som skummer fløden på vindmøllerne og ikke kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

For det forholder sig nemlig sådan, at Sønderborg Kommune udelukkende gør det muligt at opstille vindmøllerne ved at tilpasse kommuneplanen. Derudover gør man ikke noget. Jo, men bruger en masse tid og penge på planlægning, målinger, høringer, undersøgelser, papir og meget andet. Men derudover gør man ikke noget.

For nu kommer Wind Estate så farende. Det er dem fra Randers. De har 33 ansatte og de lavede sidste år et overskud på 38 millioner kroner – og de betaler deres skat i Randers.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er dem, som i første omgang tilbyder lokale landmænd penge for leje af jorden til opsætning af møllerne. Her får landmanden rundt regnet 5 millioner kroner pr. mølle for sin hjælp. Det er med til at gøre stemningen er noget trykket i de områder, hvor lodsejere – mod betaling – tillader vindmøllerne, mens hans naboer kæmper med næb og klør imod møllerne.

Derudover giver Wind Estate ca. 2 millioner kroner til Sønderborg Kommune i en såkaldt Grøn Pulje. Det skal gå til lokale projekter. Et plaster på såret til de områder, som kommer til at lide under møllernes placering.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når møllerne så begynder at dreje rundt, sælger Wind Estate strømmen til el-nettet. Det er så dem, der nu tjener penge på møllerne. Det er selvfølgelig også dem, som har haft udgifterne. Det koster ca. 30 millioner kroner at sætte en mølle op. Men det er jo ingenting, når man I en mølles levetid, som er 25-30 år, kan tjene helt op til 100 millioner kroner pr. mølle.. Et ret stort beløb, som Randers Kommune allerede glæder sig til.

Men hvad så med os i Sønderborg?

Artiklen fortsætter under annoncen

Jo, ser du. Vi skal stadigvæk købe vores strøm fra el-nettet. Helt som vi plejer. Ikke noget med at møllerne giver os mere strøm eller lavere el-priser. Altså en fuldstændig idiotisk måde, hvorpå Sønderborg Kommune vælger at gå efter den ’grønne omstilling’ og ProjectZero. I København er det kommunen, som ejer energiselskabet. Så her er det kommunen, som får strømmen, og det er kommunen, som tjener pengene. Derudover stiller Københavns Kommune møllerne op udenfor kommunegrænsen. De køber sig plads til møllerne der, hvor der er plads. Så giver det mening. Så er det en kommune, som tænker grøn omstilling.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg Kommune er vi bare ikke så smarte.

PS: Jeg har ikke adgang til de indgåede aftaler eller kontrakter. Mine ord og tal bygger på informationer fra andre lignende projekter.

2. maj 2024 Erhverv, Sønderborg

To restauranter i Sønderborg er nomineret af Den danske spiseguide

2. maj 2024 Erhverv

Laura Steenholdt fra Karikatur, som nu har til huse ved Rytterstatuen ved havnen i Sønderborg, er nomineret som årets souschef for sit håndværk i køkkenet. Desuden er Karikatur nomineret som Årets Frokostrestaurant og Den danske Spiseguide har også nomineret Restaurant Syttende på Hotel Alsik I januar måned var Bent Christensen, der er redaktør på Den […]

Læs mere...